Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων θα συζητήσει με την κυβέρνηση ο Κοστέλο

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων θα συζητήσει με την κυβέρνηση ο Κοστέλο
Greek Finance Minister Giorgos Houliarakis, left, chats with outgoing Finance Minister Euclid Tsakalotos during a handover ceremony in Athens, Friday, Aug. 28, 2015. The new finance minister said his main target would be âto not waste valuable timeâ and strengthen the countryâs banking system as quickly as possible. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Greek Finance Minister Giorgos Houliarakis, left, chats with outgoing Finance Minister Euclid Tsakalotos during a handover ceremony in Athens, Friday, Aug. 28, 2015. The new finance minister said his main target would be âto not waste valuable timeâ and strengthen the countryâs banking system as quickly as possible. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Την έναρξη ενός ακόμα δύσκολου κύκλου διαπραγματεύσεων σημαίνει η επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο η οποία επρόκειτο να συμπέσει με αυτή του Επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος όμως αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι του λόγω θανάτου συγγενικού προσώπου.

Ο κ. Κοστέλο επισκέπτεται την Αθήνα προκειμένου να διαπιστώσει την προετοιμασία που έχει γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης εν όψει της επιστροφής των επικεφαλής των ελεγκτών. Κυρίως πιάτο όμως είναι η πολιτική πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει απρόσκοπτα τις «μεταρρυθμίσεις» που περιλαμβάνει το Μνημόνιο.

Με δεδομένο ότι το πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή χαρακτηρίζεται ως «σχετικά ανώδυνο» σε σχέση με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, αλλά κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό, η Κομισιόν θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο κ. Κοστέλο έχει σκοπό να βολιδοσκοπήσει τους κυβερνητικούς παράγοντες σε σχέση με τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων τα οποία θα συμπεριληφθούν στο επόμενο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι το «πράσινο φως» για την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα θα δοθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα και την κατάθεσης του επόμενου πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Στόχος της Κομισιόν είναι να μην υπάρξουν εμπόδια και σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου οι δανειστές να ξεκινήσουν την αξιολόγηση στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, ώστε ο έλεγχος να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Παράγοντες της Κομισιόν αναφέρουν ότι το ιδανικό σενάριο είναι η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου και στη συνέχεια να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως τις 15 Δεκεμβρίου.

Προαπαιτούμενα Νο2

Η επίτευξη του χρονοδιαγράμματος περνά από την οριστικοποίηση του περιεχομένου της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα. Ο Ντέκλαν Κοστέλο θα κάνει τις πρώτες συζητήσεις επί ενός προσχεδίου και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στο Euro Working Group.

Αν και προς το παρόν το περιεχόμενο της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα δεν έχει οριστικοποιηθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει όλα τα «αγκάθια» των Μνημονιακών δεσμεύσεων.

Στο δημοσιονομικό πεδίο η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 στο οποίο θα προσδιορίζονται τα επιπλέον μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που θα διαπιστωθούν αστοχίες στο νέο πρόγραμμα.

Επιπλέον, η λίστα θα περιλαμβάνει την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ (αρχίζοντας με το 20% των δικαιούχων την 1.1.2016) και την εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία και την σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες.

Ακόμα στη λίστα θα περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις από την «εργαλειοθήκη » του ΟΟΣΑ που αφορά τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, τη διακίνηση του ψωμιού, τις εκπτώσεις στα καταστήματα, το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση μη συνταγογραφούμενων φάρμακων από τα σουπερμάρκετ κ.α.

Αποφάσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και τους οριστικούς στόχους θα πρέπει να ληφθούν και για τις αποκρατικοποιήσεις. Ενέργεια, τραίνα και λιμάνια είναι στη λίστα με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ του ΟΛΠ. του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.

Ως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει τέλος να έχει ολοκληρωθεί και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Δημοφιλή