ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2015 03:03 EEST

Ρώσος επιστήμονας ανακάλυψε το μικρότερο έντομο στον κόσμο

Alexey Polilov

Ένας Ρώσος επιστήμονας υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το μικρότερο έντομο στον κόσμο.

Ο λόγος για τον Alexey Polilov, καθηγητή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Lomonosov, της Μόσχας ο οποίος δημοσίευσε την εργασία του στην επιθεώρηση ZooKeys.

Ο Polilov υποστηρίζει ότι το μικρότερο έντομο στον κόσμο είναι ένα σκαθάρι Scydosella musawasensis που ανακαλύφθηκε το 1999 στην Κολομβία.

Περισσότερα από 80 δείγματα συλλέχθηκαν στην Κολομβία και μετρήθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο. Το μικρότερο από τα δείγματα είχε μήκος 0,325 χιλιοστά.

Ο τίτλος του μικρότερου εντόμου γενικά ανήκει στη σφήκα Dicopomorpha echmepterygis, η οποία γεννά τα αβγά της μέσα σε αβγά άλλων εντόμων. Έχουν μήκος 0,139 χιλιοστά , είναι δηλαδή πιο μικρά από ορισμένα πρωτόζωα.

Υπάρχουν όμως και ακόμα μικρότερα ζωύφια, τα οποία όμως δεν ανήκουν στην τάξη των εντόμων. Ορισμένα ακάρεα, οκτάποδα αρθρόποδα που ανήκουν στην ομάδα των αραχνίδιων, έχουν μήκος μόλις 0,125 χιλιοστά, ενώ το ρεκόρ του μικρότερου αρθρόποδου γενικά ανήκει στο καρκινοειδές Stygotantulus stocki, το οποίο έχει μήκος 0.94 χιλιοστά και δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.

Όπως σημειώνει το Discovery.com, υπάρχουν έντομα στον κόσμο που είναι ακόμη μικρότερα από το σκαθάρι featherwing, αλλά είναι παρασιτικά.