ΔΙΕΘΝΕΣ
15/10/2015 15:44 EEST | Updated 15/10/2015 16:49 EEST

Συρία: Κυβερνητικές δυνάμεις και ρωσικά μαχητικά χτυπούν θέσεις ανταρτών βόρεια της Χομς

Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του, με την κάλυψη ρωσικών μαχητικών, έπληξαν χωριά υπό τον έλεγχο εχθρών της κυβέρνησης βόρεια της Χομς την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η επίθεση, η οποία άρχισε πριν την αυγή, αποτελεί αποκορύφωμα μιας εβδομάδας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές της δυτικής Συρίας- που, σύμφωνα με το Reuters, είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση του Άσαντ και είναι υπό τον έλεγχο μονάδων που δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος.

Η συριακή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι ο στρατός άρχισε την επιχείρηση στην περιοχή μετά από αεροπορικά πλήγματα και μπαράζ πυροβολικού νωρίς την Πέμπτη.

Η ανάκτηση της ζώνης βόρεια της Χομς θα βοηθήσει το καθεστώς Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο των μεγάλων αστικών κέντρων της δυτικής Συρίας και να ασφαλίσει τις περιοχές που συνδέουν τη Δαμασκό με την εδάφη των Αλαουϊτών.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μέσα στις 24 ώρες ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν 33 εξορμήσεις στη Συρία, χτυπώντας θέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε Ιντλίμπ, Χάμα, Δαμασκό, Χαλέπι και Ντέιρ αζ Ζορ. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά σε μια πιθανή συμφωνία σχετικά με τις αεροπορικές επιχειρήσεις των δύο πλευρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αεροσκαφών.

«Χθες, άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων έλαβε χώρα σχετικά με την ασφάλεια των αεροσκαφών της Ρωσίας και του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ πάνω από τη Συρία. Σημειώνουμε ότι οι θέσεις μας έρχονται πιο κοντά σε σημεία-κλειδιά του μέλλοντος εγγράφου» είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ρωσικά και ισραηλινά αεροσκάφη έχουν αρχίσει εκπαίδευση πάνω σε «ασφαλείς πτήσεις» στον συριακό εναέριο χώρο.

Τουρκία: 13 εμπλοκές με ρωσικά μαχητικά από τις 3 Οκτωβρίου

Ρωσικά και τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν 13 επικίνδυνες εμπλοκές από την 3η Οκτωβρίου ως τη 10η Οκτωβρίου κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Κεμάλ Αϊντίν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Αϊντίν προειδοποίησε ότι τα επεισόδια αυτά μπορεί να πλήξουν τις σχέσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμα του ίδιου πρακτορείου, που επικαλείται σχετικό δημοσίευμα γερμανικής ιστοσελίδας, επισημαίνονται οι συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά.