ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/10/2015 12:27 EEST | Updated 16/10/2015 14:25 EEST

Νέος καβγάς στη Βουλή για τα «πόθεν έσχες» των υπουργών στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Η Ολομέλεια μετά από από σχετική πρόταση του προεδρεύοντος του Σώματος Νικήτα Κακλαμάνη, αποφάσισε ομόφωνα να διεξαχθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες τα μεσάνυχτα απόψε, τόσο επί της αρχής που έχει ήδη ζητήσει το ΚΚΕ, όσο και επί ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί πέντε άρθρων του νομοσχεδίου. Το αίτημα υπογράφουν 15 βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και εννέα από το Ποτάμι και ζητείται ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1, 2, 5, 13 και 21. Το άρθρο 1 αφορά συνταξιοδοτικά θέματα, το άρθρο 2 φορολογικά, το άρθρο 5 είναι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις, το άρθρο 13 είναι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών και το άρθρο 21 περιλαμβάνει καταργούμενες διατάξεις που είχαν ψηφιστεί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Η συνεδρίαση άρχισε την Παρασκευή το πρωί με ομιλίες βουλευτών. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους βουλευτές. Η συζήτηση επί των άρθρων θα ολοκληρωθεί στις 12 τα μεσάνυχτα και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Στο επίκεντρο τα «πόθεν έσχες»

Βέβαια, στη συζήτηση στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα που έχει προκύψει με τα «πόθεν έσχες» στελεχών της κυβέρνησης. Δεν έλειψαν οι καυγάδες με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά, να τονίζει ότι έχουν δοθεί πλήρεις εξηγήσεις, ζητώντας να σταματήσει η «λάσπη».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Χρήστο Μαντά: «Μα πόσα εκατομμύρια έχετε εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαντά και δεν ξέρετε πού τα βάζετε; Αυτή δεν είναι κυβερνώσα Αριστερά. Είναι Αριστερά των εκατομμυρίων».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, είχε υποστηρίξει ότι το κόμμα του έχει πάρει με το μέρος του τον λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, μεταλλάχτηκε σε διαπλεκόμενο κόμμα. «Εσείς σήμερα είστε απολειφάδι του διαπλεκόμενου ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τους.

«Δεν μπορεί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρονται με ποταπό τρόπο σε ανθρώπους και κόμματα που το έχουν παλέψει την περίοδο της κρίσης, η οποία δεν έχει αγγίξει κάποια μέλη της κυβέρνησης, όπως δείχνουν τα πόσχεν έσχες τους» αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Πρέπει να σταματήσει το αφήγημα περί ηθικής ανωτερότητας της Αριστεράς. Πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι. Και παρελθόν έχετε τώρα και ανοιχτά υπαρκτά ζητήματα. Αν θέλετε να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις σας γιατί η ανηθικότητα δεν διατρέχει μόνο μία παράταξη, διαχέεται παντού».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράμμισε ότι «έχουν, ήδη, δοθεί πλήρης εξηγήσεις και ερμηνείες για το θέμα των πόθεν έσχες». «Δεν χρειάζεται να επαναφέρουμε πράγματα που θα λυθούν και θα απαντηθούν με θεσμικό τρόπο. Η λάσπη πρέπει να σταματήσει εδώ», επεσήμανε ο κ. Μαντάς.

«Να είστε περισσότερο προσεκτικοί γιατί ούτε ηθικά άμεμπτοι είστε, ούτε αθώες περιστερές», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε ότι «πρέπει να πέσει άπλετο φως στα οικονομικά των κομμάτων και τότε θα φανεί ότι όλο το πολιτικό σύστημα είναι απολύτως διαβρωμένο».

Sponsored Post