Ο λόγος που τα παιδιά δεν πρέπει να κοιμούνται με το κινητό τους μέσα στο δωμάτιο

Ο λόγος που τα παιδιά δεν πρέπει να κοιμούνται με το κινητό τους μέσα στο δωμάτιο
Sleeping with his smart phone
Sadeugra via Getty Images
Sleeping with his smart phone

Αναρωτιέστε αν πρέπει να πείτε στα παιδιά σας να αφήνουν το κινητό έξω από το δωμάτιο όταν κοιμούνται; Σύμφωνα με νέα έρευνα είναι μία καλή ιδέα.

Ο λόγος είναι ότι περισσότεροι από 20% των εφήβων αναφέρουν ότι «σχεδόν πάντα» ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να κοιτάξουν τα κινητό τους ή να ποστάρουν κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μία συνήθεια που διακόπτει τον ύπνο τους, αυξάνει το αίσθημα της κούρασης στο σχολείο και μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά νιώθουν για τον ευατό τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να αποθαρρύνουμε τους εφήβους από το να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας», αναφέρει η Δρ. Kimberly Horton, βοηθός ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και μία από τις συγγραφείς της έρευνας.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι επιστήμονες ρώτησαν πάνω από 800 ανθρώπους, ηλικίας 12-15 ετών, σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους, συμπεριλαμβανομένου και το πόσο συχνά σηκώνονται μέσα στη νύχτα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους νέους σχετικά με τα επίπεδα ενέργειας, αλλά και το πόσο καλά ένιωθαν.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι το να ξυπνά κανείς μέσα στη νύχτα για να χρησιμοποιήσει το Snapchat ή το Instagram ήταν κοινό φαινόμενο. Συγκεκριμένα, 22% των παιδιών ηλικίας 12-13 ετών και το 23% των παιδιών 14-15 ετών ανέφεραν ότι σχεδόν πάντα ξυπνούν μέσα στη νύχτα για αυτό το σκοπό. Πάνω από 1/3 ανέφεραν ότι το ξυπνούσαν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Αυτή η συμπεριφορά έχει επιπτώσεις, αφού πάνω από τους μισούς ανέφεραν ότι πήγαιναν στο σχολείο κουρασμένοι.

Για κάποιους από τους εφήβους, αυτός ο συνδυασμός συνέβαλλε στο να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Η έντονη χρήση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης και η έλλειψη ύπνου, έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να είναι ακόμα πιο προβληματικός.

Ποια είναι η λύση, λοιπόν; Ένα δομημένο πρόγραμμα για το πρωί μπορεί να είναι ευεργετικό, αλλά το πιο σημαντικό είναι να βρουν τρόπο οι γονείς να αποθαρρύνουν τα παιδιά από το να χρησιμοποιούν το κινητό τους το βράδυ, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να έχουν όλες τις ηλεκτορνικές συσκευές έξω από το υπνοδωμάτιο.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.