ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/10/2015 09:35 EEST | Updated 17/10/2015 09:36 EEST

Συνάντηση Παυλόπουλου με Αγοραστό για το προσφυγικό με αναφορές και στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ

EUROKINISSI

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ο πρόεδρος των Περιφερειαρχών και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστός και οι δύο άνδρες εστίασαν στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Όπως τόνισε μάλιστα ο Προκόπης Παυλόπουλος, η τοπική αυτοδιοίκηση κατάφερε να δώσει μαθήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο επισημαίνοντας τη συμβολή της κυρίως σε επίπεδο δήμων, όπως είπε, για την εξοικονόμηση ευρωπαϊκών πόρων, και συνεχάρη τον κ. Αγοραστό για το έργο των περιφερειών προκειμένου να εξασφαλίσει η Αυτοδιοίκηση τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Γιατί αυτή είναι η μοίρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ιδίως του δεύτερου βαθμού: Κάνει σημαντικά πράγματα, αλλά δυστυχώς είναι λίγο γνωστά. Καλό είναι, λοιπόν, να τα αναδεικνύουμε» είπε ο κ.Παυλόπουλος.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δράσεις της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, και είπε ότι «Η τοπική αυτοδιοίκηση απέδειξε ότι ξέρει να χειρίζεται αυτό το μείζον θέμα: Και με τρόπο, ο οποίος βοηθά τους κατοίκους στις συγκεκριμένες περιοχές να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα, αλλά και προστατεύει τον Άνθρωπο, την αξία του, την αξιοπρέπειά του.

«Γιατί εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει, με βάση τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, ότι πριν από όλα είναι ο Άνθρωπος. Και σε αυτό τον τομέα έχουμε δώσει μαθήματα, στην κυριολεξία, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο κ.Αγοραστός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο αλλά και για τη βοήθεια που έρχεται από την Ευρώπη αφού όπως είπε «έρχονται 1,7 δισ. ευρώ από το πουθενά. Δηλαδή, αλλάξαμε την χρηματοδοτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης για το ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα. Και αυτό ήταν μια μεγάλη αλλαγή και μεγάλη τονωτική ανάσα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Το θέμα είναι να υπάρξει η διαχειριστική επάρκεια, διοικητική ικανότητα, η ταχύτητα και η κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού, ώστε αυτά τα χρήματα να πέσουν στην πραγματική οικονομία, να ολοκληρωθούν τα έργα. Γιατί το ΕΣΠΑ δεν θα γινόταν, δεν θα έκλεινε, θα υπήρχαν προβλήματα και στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία».

Άσκησε όμως κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίσει τη δέσμευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 10 του νομοσχεδίου που έγινε νόμος), καθώς και στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει μια ριζική αλλαγή, να αρθούν όλα τα εμπόδια, εκείνα τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα. «Να υπάρξει μείωση των φόρων. Παράδειγμα είναι όλες οι χώρες που μειώνουν τους φόρους, μειώνουν τα εμπόδια, ενώ εμείς αυξάνουμε τα εμπόδια. Αυτό δημιουργεί μια τροχοπέδη στην πραγματική οικονομία και στην παραγωγή. Γιατί, χωρίς παραγωγή δεν έχουμε ζωή» κατέληξε.