ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/10/2015 04:24 EEST | Updated 19/10/2015 05:32 EEST

Η Επιτροπή Σοφών δεν μπορεί να κόψει συντάξεις, δηλώνει μέλος της. Σκουρλέτης: Το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό

Eurokinissi

Στις επιθέσεις εναντίον της Επιτροπής Σοφών μέσω Διαδικτύου για το πόρισμά της απάντησε το μέλος της, Δημήτρης Μπούρλος, σε συνέντευξή του στο Mega, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί η επιτροπή να κόψει συντάξεις.

«Εγώ ήμουν από αυτούς που εξέφρασαν διαφορετική άποψη σε σχέση με το πόρισμα, σε εμένα δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό αλλά μου μετεφέρθησαν ευτυχώς μεμονωμένα περιστατικά. Δεν μπορώ να πω ότι μου μετεφέρθη πλειάδα περιστατικών. Και ως μεμονωμένα είναι απαράδεκτα. Το θέμα είναι ότι καμία επιτροπή δεν μπορεί να κόψει συντάξεις», τόνισε.

Και υποστήριξε περαιτέρω: «Η επιτροπή εισηγείται κάποια πράγματα, εγώ σας είπα ότι διαφωνώ, αλλά από εκεί και πέρα είναι μια επιστημονική επιτροπή που θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό, άλλωστε σας θυμίζω και το εξής, στην επιτροπή το 1/3 ήταν δικαστές από αυτούς που συμμετείχαν σε συνθέσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων».

Εκτίμησε πως «τα δύσκολα για το ασφαλιστικό έχουν ήδη ψηφιστεί με το τρίτο μνημόνιο» και πως «είναι γνωστό και τα δύσκολα βέβαια προέρχονται και από την σκληρή πραγματικότητα» .

Για το περιστατικό όπως του μεταφέρθηκε από τα μέλη της επιτροπής στα οποία έγινε η επίθεση ανέφερε πως κάποιοι «εξέφρασαν κάποιες απειλές σε σχέση με τη σωματική ακεραιότητα δεδομένου ότι με τη συμπεριφορά τους κόβουν συντάξεις».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε ότι το πόρισμα λειτουργεί συμβουλευτικά και ως εκ τούτου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι το περιεχόμενο του πορίσματος αξιολογείται από την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν ασκεί πολιτική ενώ αναγνώρισε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα και πως εάν η ανεργία μείνει στο 25%-27% «δεν μπορεί κανείς να περιμένει βιώσιμη λύση».

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι ενδεχομένως το ασφαλιστικό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία και ότι είναι σημαντικό το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο όπως είπε «πηγαίνει χέρι χέρι με ανακεφαλαιοποίηση» αλλιώς η προσπάθεια θα είναι «ατελέσφορη».