ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2015 10:21 EEST | Updated 19/10/2015 10:21 EEST

Συνεχίζεται η «θύελλα» στη Γερμανία για το Μουντιάλ 2006: Εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση

ASSOCIATED PRESS
O πρόεδρος του DFB Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ

Την πληροφορία του οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche ότι θα εξετάσει τον φάκελο της ανάθεσης του Μουντιάλ 2006 στη Γερμανία, επιβεβαίωσε η ανώτατη εισαγγελέας της Φρανκφούρτης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, μετά τις αιτιάσεις του Spiegel περί δωροδοκίας στα ανώτερα κλιμάκια της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας FIFA εν όψει ή κατά τη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας το 2006.

Η εισαγγελέας δηλώνει στο πρακτορείο SID ότι θέλει να εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης για να διαπιστώσει αν προκύπτουν ενδείξεις ποινικού αδικήματος. «Θα μπορούσε να ανακύψει ζήτημα διαφθοράς, απάτης ή απιστίας» ανέφερε η Νάντια Νίλσεν.

Σύμφωνα με το Spiegel, η «πέτρα του σκανδάλου» είναι μία πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από την οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2006, πρόεδρος της οποίας ήταν ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής Φραντς Μπεκενμπάουερ, προς τη FIFA για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το ποσό δεν φαίνεται να αξιοποιήθηκε πράγματι για τον σκοπό για τον οποίο εκταμιεύθηκε, κάτι που δεν διαψεύδει η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB).

Πάντως ο ίδιος ο Μπεκενμπάουερ παρενέβη στη συζήτηση το απόγευμα της Κυριακής και δήλωσε τα εξής: «Δεν έδωσα χρήματα σε κανέναν με σκοπό δήθεν να αγοράσω ψήφους για την ανάθεση του παγκοσμίου κυπέλλου 2006 στη Γερμανία. Και είμαι βέβαιος ότι και κανένα άλλο μέλος της οργανωτικής επιτροπής δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο».

Ο νομικός σύμβουλος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Κρίστιαν Σερτς, ο οποίος θεωρείται και ειδήμων στο δίκαιο των ΜΜΕ, απειλεί πλέον με αγωγές. Μιλώντας σε αθλητική εκπομπή του συνδρομητικού Sky, ο Σερτς υποστηρίζει ότι το Spiegel από τη μία πλευρά κάνει λόγο για εξαγορά ψήφων και από την άλλη πλευρά, στο ίδιο πολυσέλιδο άρθρο, παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόδειξη» για τον ισχυρισμό αυτόν. Υπό αυτές τις συνθήκες, δηλώνει ο νομικός σύμβουλος, θα προτείνει στον πρόεδρο του DFB να ασκήσει το «δικαίωμα απάντησης» στις σελίδες του Spiegel και επιπλέον να διεκδικήσει αποζημίωση από το περιοδικό σε περίπτωση που η ομοσπονδία υποστεί ζημία λόγω του δημοσιεύματος.

«Δεν υπήρξαν μαύρα ταμεία, δεν υπήρξε εξαγορά ψήφων» επανέλαβε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του DFB Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, εγκαινιάζοντας το γερμανικό Μουσείο Ποδοσφαίρου στο Ντόρτμουντ. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι παραμένει όντως «ένα ανοιχτό ζήτημα», που αφορά τον τελικό προορισμό των 6,7 εκ. ευρώ προς τη FIFA.