ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/10/2015 13:16 EEST

Αγγελική Ζήση: Η βραβευμένη καθηγήτρια που έβαλε στους μαθητές το «μικρόβιο» της επιχειρηματικότητας

Αρσάκειο ψυχικού

Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, οι μαθητές του Α’ Λυκείου Αρσακείου Ψυχικού συνωστίζονται γύρω από την καθηγήτρια του σχολείου, Αγγελική Ζήση. Διεκδικούν μια θέση στο πρόγραμμα που διδάσκει, την «Εικονική Επιχείρηση», καθώς η δημιουργία καινοτόμων μαθητικών επιχειρήσεων έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική στο συγκεκριμένο σχολείο και όχι μόνο. Η κ. Ζήση έβαλε στα παιδιά το «μικρόβιο» της επιχειρηματικότητας, με αποτέλεσμα να ανυπομονούν να έρθει σειρά τους να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.

default

Η κ. Ζήση από την πρώτη στιγμή που ήρθε σε επαφή –πριν από 8 χρόνια- με το «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» που εφαρμόζει το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» στα σχολεία, αντιλήφθηκε την σπουδαιότητά του στην πνευματική και επαγγελματική εξέλιξη των παιδιών και άρχισε να το διδάσκει κάθε χρόνο με μεγάλο ενθουσιασμό, μεθοδικότητα και αφοσίωση, αποκτώντας εξειδίκευση ως υπεύθυνη επιχειρηματικότητας τoυ σχολείου.

Το αποτέλεσμα: «Βροχή» αιτήσεων των μαθητών για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», πολλές διακρίσεις για το Α’ Λύκειο Αρσακείου Ψυχικού στους Πανελλαδικούς Διαγωνισμούς και εσχάτως μία σημαντική βράβευση. Απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Επιχειρηματικού Σχολείου (The Entrepreneurial School Award) από το Junior Achievement Europe -στο οποίο υπάγεται το JA Greece- με έδρα τις Βρυξέλλες.

default

Το βραβείο αυτό θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά φέτος με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας που ένα Ελληνικό σχολείο ήταν ανάμεσα στους «πρωταθλητές» της επιχειρηματικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Υποψηφιότητες έθεσαν 39 χώρες και βραβεύτηκαν οι 11. Η βράβευση των καθηγητών επιχειρηματικότητας των έντεκα σχολείων πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου, σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, από την Γενική Διευθύντρια του Junior Achievement Europe, Καρολάϊν Τζένερ και 30 Ευρωβουλευτές.

«Η θεσμοθέτηση αυτού του βραβείου με χαροποίησε πολύ, γιατί έχει να κάνει με τους καθηγητές που είναι η βάση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης», δήλωσε η κ. Τζένερ. «Τίποτα δε θα γινόταν χωρίς αυτούς». Το έργο και συμβολή της κ. Ζήση στην προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας έτυχε ιδιαίτερης αναγνώρισης. Η κ. Τζένερ την ξεχώρισε και τη συνεχάρη πιο προσωπικά.

default

«Μετά τη βράβευση η κ. Τζένερ με πλησίασε, μου έσφιξε το χέρι και μου είπε: «Το αξίζατε πραγματικά το βραβείο» είπε η κ. Ζήση μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα. «Χάρηκα και συγκινήθηκα πάρα πολύ.»

Η κ. Ζήση είναι υπεύθυνη επιχειρηματικότητας σε όλα τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια σχολεία αλλά και National Trainer, δηλαδή εκπαιδεύει άλλους καθηγητές στη διδασκαλία των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας του ΣΕΝ/JA Greece. Είναι νομικός, κάτοχος master

εργατικού δικαίου και κοινωνικής ασφάλισης του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και μιλάει τέσσερις γλώσσες.

«Η κ. Ζήση εφαρμόζει χρόνια τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και πλέον μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και την εμπειρία της και στους συναδέλφους της», λέει ο κ. Αργύρης Τζικόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/Junior Achievement Ελλάδος.

«Χαιρόμαστε που κάθε χρόνο περισσότεροι καθηγητές υλοποιούν το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» με πρωτοποριακό τρόπο και ο ενθουσιασμός στα σχολεία είναι μεγάλος.»