ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/10/2015 18:12 EEST | Updated 19/10/2015 19:07 EEST

Μασάζ Μέρκελ σε Αναστασιάδη για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας - Θα έχουν συνάντηση τις επόμενες ημέρες

German Chancellor Angela Merkel (R) and  President of Cyprus Nicos Anastasiades speak at a joint press conference following a meeting at the Chancellery in Berlin on May 6, 2014. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN        (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
ODD ANDERSEN via Getty Images
German Chancellor Angela Merkel (R) and President of Cyprus Nicos Anastasiades speak at a joint press conference following a meeting at the Chancellery in Berlin on May 6, 2014. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

Συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να συζητήσουν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Αυτό έκανε γνωστό ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου, τονίζοντας ότι το θέμα συζήτησης θα είναι το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ως γνωστόν, η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει βέτο για την μη αναγνώρισή της από την Τουρκία.

Η συνάντηση Αναστασιάδη-Μέρκελ θα γίνει στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη.

Δεν τίθεται θέμα άρσης του βέτο από Κύπρο

«Θα έχω συνάντηση τις επόμενες των ημερών με την κ. Μέρκελ και είμαι βέβαιος ότι κατά τη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη θα συζητήσουμε επ` αυτού. Αλλά να σας υπενθυμίσω ότι είχα (εισηγηθεί) από την εκλογή μου και στις προτάσεις που υπέβαλα στον κ. `Ερογλου τότε, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το άνοιγμα των λιμένων της Τουρκίας, εν τη ουσία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που υπαγόρευαν την επιβολή του βέτο από κυπριακής πλευράς. Δεν νομίζω να τίθεται ανάλογο θέμα αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μέρκελ ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Κύπρο, απάντησε: «Είμαι βέβαιος ότι θα προσπαθήσει να πείσει και την Τουρκία για τα όσα έχω αναφέρει».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε την Κυριακή συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να ζητά επίσπευση της προσπάθειας για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και την Μέρκελ να του υπόσχεται ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Η επίσκεψη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη αλλά και οι επικείμενες επαφές της με Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία, εντάσσεται στις προσπάθειες για επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με αντάλλαγμα τη βοήθεια στην ανακοπή του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη. Ήδη, από την επόμενη της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης για το μεταναστευτικό και τα πλούσια ανταλλάγματα προς την Τουρκία (επιπρόσθετη χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία και απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας) για τη συγκράτηση της εισροής μεταναστών στην ΕΕ, η τουρκική ηγεσία έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν αρκούν, ανοίγοντας το «παγωμένο» για χρόνια θέμα της ενταξιακής πορείας της γείτονος.

Πηγή: Φιλελεύθερος, ΑΠΕ-ΜΠΕ