ΔΙΕΘΝΕΣ
20/10/2015 09:38 EEST | Updated 20/10/2015 09:39 EEST

Αρχαιολόγοι βρίσκονται κοντά στον εντοπισμό ενός χαμένου αφρικανικού πολιτισμού

Werner Forman via Getty Images
Kilwa, an East African trading town, The ruins of the Great Mosque which was founded in the 13th century and much extended in the 15th by Sultan Muhamed. Tanzania. Swahili. dates from 13th century. (Photo by Werner Forman/Universal Images Group/Getty Images)

Μια αρχαιολογική ανακάλυψη ιστορικής σημασίας βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με ερευνητές που μελετούν το λιμάνι της νήσου Kilwa στην Τανζανία. O συγκεκριμένος λιμένας από εκατοντάδες χρόνια αποτελούσε ένα από τα πλουσιότερα κέντρα ανταλλαγής αγαθών στην Αφρική.

Ο αρχαιολόγος Felix Chami από το Πανεπιστήμιο του Dar es Salaam αποκάλυψε στο CNN ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι στην περιοχή κάποτε ευδοκίμησε ένας σπουδαίος αφρικανικός πολιτισμός. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις παραλίες βρίσκει κανείς θραύσματα από αγγεία και άλλα αρχαία αντικείμενα που αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός χαμένου πολιτισμού.

Ο πολιτισμός στον οποίο αναφέρεται ο Chami δεν είναι άλλος από εκείνον της Αζανίας (Χώρας των Μάυρων), έδρα της οποίας ήταν η Ράπτα. Η τελευταία είναι μια χαμένη πόλη που εκτιμάται πως βρίσκεται στην Τανζανία, με τα τελευταία ευρήματα να δείχνουν πως ίσως βρίσκεται στη νήσο Kilwa. Αυτό που κάνει ξεχωριστή αυτή την πόλη είναι το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο κέντρο ανταλλαγής εμπορευμάτων στην νοτιοανατολική Αφρική.

«Αυτό σημαίνει πως ο πολιτισμός των Σουαχίλι που ξέρουμε σήμερα δεν δημιουργήθηκε από τους ξένους που έφτασαν εδώ. Δημιουργήθηκε πράγματι από τους ίδιους τους Αφρικανούς», τονίζει ο Chami.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο γεωγράφος Κλαύδιος Πτολεμαίος είχε περιγράψει την Ράπτα ως μια μητρόπολη της Ανατολικής Αφρικής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί κτίσματα που να κάνουν τους ερευνητές να δηλώνουν βέβαιοι ότι βρέθηκε η χαμένη πόλη στην νήσο Kilwa, όμως όλα δείχνουν πως η ανθρωπότητα είναι κοντά σε μια μεγάλη ανακάλυψη.