ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/10/2015 10:31 EEST | Updated 20/10/2015 10:31 EEST

Κίνδυνος να μείνουν στο δρόμο για 10.0000 ηλικιωμένους που μένουν στα γηροκομεία από την αύξηση του ΦΠΑ

eurokinissi

Μεγάλο κίνδυνο να μείνουν στο δρόμο αντιμετωπίζουν οι περίπου 10.000 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σήμερα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ).

Οι εργαζόμενοι των γηροκομείων κάνουν λόγο για υπέρογκη αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, κάτι που «επέτεινε την ήδη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα περίπου 100 νόμιμα γηροκομεία της χώρας, τα οποία οδηγούνται, μαθηματικά, σε λουκέτο αφού πλέον έχουν αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας, αδυνατώντας, ούτως ή άλλως, να απορροφήσουν και την αύξηση του ΦΠΑ».

 

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως η πλειοψηφία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας είναι είτε άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε μοναχικά άτομα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σύνταξή τους για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

«Πλέον, η αύξηση του ΦΠΑ, που υπολογίζεται περίπου στα 100 ευρώ πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση για κάθε τρόφιμο, σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τους, οδηγούν τους ηλικιωμένους σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσουν την παραμονή και διαβίωσή τους στα γηροκομεία, οι τιμές των οποίων έχουν αγγίξει ήδη τα όρια του κόστους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης πως τα αναμενόμενα μηνιαία έσοδα από τα νόμιμα γηροκομεία της χώρας είναι αμφίβολο αν θα αγγίξουν τις 400.000€, «ποσό ελάχιστο, που θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί ισοδύναμό του, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι οι ανήμποροι και ασθενείς οικονομικά ηλικιωμένοι είναι αυτοί που επιλέγουν για το υπόλοιπο της ζωής τους ένα γηροκομείο και δεν έχουν εναλλακτική λύση κάποια κρατική δομή, όπως στην παιδεία».

Οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία τονίζουν επίσης πως ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί είχε δεσμευθεί να βοηθήσει στην εναρμόνιση του επιπέδου του ΦΠΑ με τις υπόλοιπες 27 χώρες, όπου ισχύει η απαλλαγή των ηλικιωμένων απ’ την καταβολή Φ.Π.Α. στα γηροκομεία.

 

«Όμως αντί για τη φορολογική απαλλαγή ήρθε η ακατανόητη αύξηση του ΦΠΑ, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομα γηροκομεία καθώς και σε έξαρση της ανειδίκευτης “φροντίδας” στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας. Είναι σαφές ότι και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα ζωής και υγεία των ηλικιωμένων όσο και στην ίδια την ελληνική οικονομία», υπογραμμίζεται επίσης.