ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/10/2015 18:08 EEST | Updated 20/10/2015 18:26 EEST

Αναβάλλεται η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group της Τετάρτης λόγω μη εφαρμογής των προαπαιτούμενων

Nick Paleologos / SOOC

Αναβάλλεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η προγραμματισμένη για αύριο τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους, και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών είναι ήδη στην Αθήνα και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος της αναβολής είναι κυρίως για να τους δοθεί χρόνος να εξετάσουν την πρόοδο υλοποίησης των 48 προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και η προετοιμασία της επικείμενης αξιολόγησης. Οι δανειστές θα ζητήσουν να τους γίνει αναλυτική παρουσίαση σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, προκειμένου να εισηγηθούν και οι ίδιοι στο Euro Working Group αναφορικά με την εκταμίευση ή όχι της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Οι συναντήσεις

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη συνάντηση θα είναι στις 9.00 το πρωί, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης θα είναι ο συντονισμός για την εφαρμογή του προγράμματος.

Η δεύτερη συνάντηση ορίστηκε για τις 6.00 το απόγευμα και σε αυτή θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών - Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ)- θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.