ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/10/2015 12:02 EEST | Updated 20/10/2015 12:02 EEST

Στο αρχείο η υπόθεση της έρευνας για το Plan B του Βαρουφάκη

JEAN-PHILIPPE KSIAZEK via Getty Images
Former Greek Finance Minister Yanis Varoufakis smells a rose during the 43rd annual Fete de la Rose political meeting on August 23, 2015 in Frangy-en-Bresse. AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK (Photo credit should read JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP/Getty Images)

Στο αρχείο τίθεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών η ποινική έρευνα για την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου όσον αφορά το νόμισμα, από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η υπόθεση μπήκε στο εισαγγελικό στόχαστρο μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων για το αποκαλούμενο "Plan B" όσον αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών κρίνει ότι η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί, λαμβάνοντας υπόψη της τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, όσο και αυτά της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βάσει των οποίων δεν εντοπίστηκαν επιλήψιμες ενέργειες.

Την τελική απόφαση, ωστόσο, για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας θα έχει ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών που θα αποφανθεί αν είναι βάσιμη η κρίση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ή αν η υπόθεση χρίζει περαιτέρω δικονομικών ενεργειών.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χρήστο Ντζούρα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, με αποκλειστικό αντικείμενο την ποινική αξιολόγηση ενεργειών μη πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στο "Plan B", που κατά τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη σχεδιαζόταν μυστικά για την περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είχαν διαβιβαστεί από τον Άρειο Πάγο μηνυτήριες αναφορές δικηγόρων που ζητούσαν την άσκηση ποινικών διώξεων για όσα μη πολιτικά πρόσωπα μετείχαν στον σχεδιασμό περί εναλλακτικού νομίσματος του πρώην υπουργού Οικονομικών, όσο και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής" .

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες δικηγόρους, τα πρόσωπα που μετείχαν στην ομάδα που σχεδίαζε την εναλλακτική λύση θα έπρεπε να ελεγχθούν αν έχουν παραβιάσει το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, αν έχουν -εφόσον είναι υπάλληλοι του Δημοσίου- διαπράξει παράβαση καθήκοντος, παράβαση κρατικών μυστικών, ενέργειες για παραχάραξη νομίσματος κ.λπ.

Σημειώνεται πως το σκέλος της υπόθεσης σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ευθύνες του ίδιου του πρώην υπουργού έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)