ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/10/2015 03:41 EEST | Updated 21/10/2015 03:42 EEST

Στο κυνήγι της φοροαποφυγής η Κομισιόν: Βάζει στο στόχαστρο εταιρείες – κολοσσούς

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Sept. 5, 2014 file photo, the Apple logo hangs in the glass box entrance to the company's Fifth Avenue store, in New York. Apple, already the world's most valuable company, surpassed $700 billion in market capitalization Tuesday, Nov. 26, 2014, as its stock hit another all-time high. (AP Photo/Mark Lennihan, File)

Αν και πώς θα κινηθεί νομικά εναντίον κρατών που χορήγησαν σε εταιρείες όπως η Apple, η Fiat και η Starbucks ειδικά φορολογικά προνόμια θα ανακοινώσει η Κομισιόν – με τις εταιρείες να απειλούνται με καταβολή εκατ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα ενημερώσει με επιστολή της την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και την πολυεθνική αλυσίδα καταστημάτων καφέ Starbucks ότι οι φορολογικές συμφωνίες τους με το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία αντίστοιχα αξιολογούνται από την Κομισιόν ως απαγορευμένες κρατικές επιχορηγήσεις.

Η Κομισιόν καλείται ως εγγυήτρια των ευρωπαϊκών κανονισμών να μεριμνά και για τον δίκαιο ανταγωνισμό. Αυτός παραβιάζεται όμως σε περιπτώσεις που ορισμένες εταιρείες επωφελούνται από ειδικές και ιδιαίτερα προνομιακές φορολογικές συμφωνίες με κράτη-μέλη της ΕΕ, οι οποίες δεν ισχύουν για τους ανταγωνιστές τους.

Οι αρμόδιες αρχές της Κομισιόν πραγματοποιούν από τον Ιούνιο του 2014 έρευνες για τρεις περιπτώσεις. Πρόκειται για την Apple στην Ιρλανδία, τη Starbucks στην Ολλανδία και μια θυγατρική της Fiat (Fiat Finance and Trade) στο Λουξεμβούργο. Οι έρευνες γίνονται κατά των κρατών, ωστόσο το οικονομικό βάρος θα κληθούν να σηκώσουν οι εταιρείες επιστρέφοντας ενδεχομένως τα ποσά που δεν κατέβαλαν ως φόρο. Σήμερα Τρίτη αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τις περιπτώσεις των Starbucks και της Fiat Finance and Trade.

Οι έρευνες της Κομισιόν έχουν στο στόχαστρό τους εταιρείες που επωφελήθηκαν από τα λεγόμενα «tax ruling», τα οποία επιτρέπουν σε μια επιχείρηση να ζητά εκ των προτέρων από μια χώρα να της γνωστοποιήσει τι είδους φορολογική μεταχείριση της επιφυλάσσει. Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι εξ ορισμού παράνομες, ωστόσο επέτρεψαν επί σειρά ετών σε πολυεθνικές εταιρείες να κερδοσκοπούν εγκαθιστώντας τις θυγατρικές τους σε «ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους», όπου πλήρωναν εξαιρετικά χαμηλούς φόρους. «Επιθετική φοροαποφυγή» είχε χαρακτηριστεί αυτή η πρακτική όταν τον χειμώνα του 2014 ήρθαν στο φως μυστικά φορολογικά έγγραφα, τα γνωστά ως LuxLeaks. Από τότε η Κομισιόν ζητεί από όλα τα κράτη-μέλη να της υποβάλλουν τέτοιου είδους φορολογικούς διακανονισμούς.

Τα ποσά που απέφυγαν να πληρώσουν με τη μορφή φόρου οι εταιρείες είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Στην περίπτωση της Starbucks η ολλανδική θυγατρική Starbucks Manufacturing πλήρωνε μόλις 2,5% αντί του επίσημου 25% που ισχύει για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Τα ποσό που ενδέχεται να κληθεί να επιστρέψει ανέρχεται σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη υψηλότερο ενδέχεται να είναι το αντίστοιχο ποσό στην περίπτωση της Fiat, που φέρεται να φορολογούνταν με ποσοστό μόλις 1% αντί του 29% που ισχύει κανονικά στο Λουξεμβούργο. Αυτό μάλιστα επί πρωθυπουργίας του νυν προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει αποποιηθεί κάθε ευθύνης. Ακόμη μεγαλύτερα μάλιστα εκτιμάται ότι θα είναι τα αντίστοιχα ποσά στις περιπτώσεις της Amazon και της Apple, που επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο ερευνών της Κομισιόν.