ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/10/2015 04:32 EEST | Updated 21/10/2015 05:35 EEST

Άρχισε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

ANDREAS SOLARO via Getty Images
Smoke and flames billow over Athens on July 17, 2015 as firefighters were battling a brush fire in northeastern Athens and another wildfire in the southern Pelopponese peninsula that prompted the evacuation of five villages. More than 120 firefighters had been dispatched to the area, supported by 50 fire engines, four aircraft and two helicopters, officials said. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO (Photo credit should read ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images)

Στον «αέρα» του Τaxis είναι από σήμερα το πρωί (Τετάρτη) τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε από το πρωί και σταδιακά θα ανέβουν το σύνολο των εκκαθαριστικών. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 5 δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει στο τέλος Οκτωβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου και την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι και φέτος θα εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ.

Ο λογαριασμός θα είναι ίδιος με πέρυσι (εάν δεν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσία του φορολογούμενου), έχοντας μόνο μια διαφορά στον αριθμό των δόσεων. Αντί για έξι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, γεγονός που σημαίνει ότι ο φόρος θα είναι ίδιος στο σύνολο οι δόσεις όμως πιο «βαριές».

Αλλαγές δεν υπάρχουν ούτε στον υπολογισμό του φόρου, ούτε στις εκπτώσεις, ούτε στις απαλλαγές. Τα εισοδηματικά κριτήρια τα ίδια, ενώ και φέτος μειωμένο κατά 20% θα πληρώσουν το φόρο και τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τ.μ., και η αξία της ακίνητης περιουσίας του (εκτός των αγροτεμαχίων) δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι-πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπαίνει περιουσιακό κριτήριο.

Sponsoed Post