ESM: Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί

ESM: Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί
Money
Money
Dr. Heinz Linke via Getty Images

Το κόστος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί με το πέρασμα του χρόνου, όπως «ένα παλιό καλό κρασί», αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται δηλώσεις του Κριστόφ Φράνκελ, οικονομικού διευθυντή του ESM.

Μέχρι τώρα, ο ESM χρεώνει την Ελλάδα σχεδόν 1% στα κεφάλαια που εκταμιεύονται από το πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Ωστόσο αυτό το κόστος δεν είναι κλειδωμένο «εφ'όρου ζωής» του δανείου, επισημαίνει ο Φράνκελ.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλό επίπεδο. Ξέρουμε ότι αυτό που χρεώνουμε σήμερα δεν είναι αυτό που θα χρεώνουμε αύριο, και φυσικά είναι πολύ διαφορετικό από αυτά που θα μπορούσαμε να χρεώνουμε σε πέντε ή δέκα χρόνια».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η εν λόγω προοπτική, των «πολύ διαφορετικών» επιτοκίων, θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα διάσταση των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας στη δεύτερη θητεία του. Αν δεν καταφέρει να «βάλει μπροστά» την ελληνική οικονομία και να μειώσει το χρέος πριν τα κόστη δανεισμού στην Ευρώπη αρχίσουν να αυξάνονται, οι προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο εμπόδιο.

«Από τη μια ημέρα στην άλλη, το κόστος μπορεί να αλλάξει. Δεν αλλάζει κάθε μέρα, αλλά μπορεί να αλλάξει...αναλόγως με τη νέα έκδοση ή την ωρίμανση ομολόγων» σημειώνει σχετικά ο Φράνκελ- συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι χώρες σε πρόγραμμα δεν αναμένεται να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. «Είμαστε ξεκάθαροι και πολύ προσεκτικοί όσον αφορά σε αναφορές επιτοκίων επειδή υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν...θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν- προς το παρόν, παρεμπιπτόντως, αυτό βλέπαμε- αλλά θα μπορούσαν ίσως να κινηθούν ξανά ανοδικά στο μέλλον».

Δημοφιλή