ΔΙΕΘΝΕΣ
23/10/2015 11:42 EEST | Updated 23/10/2015 11:43 EEST

Συνεχίζεται η παραπομπή Ισλανδών τραπεζιτών στην Δικαιοσύνη για την οικονομική κρίση του 2008

Bloomberg via Getty Images
Multicolored rooftops and the harbour are seen on the city skyline in Reykjavik, Iceland, on Friday, Aug. 10, 2012. Iceland is betting its decision two years ago to force bondholders to pay for the banking system's collapse may help it rebound faster than Ireland. Photographer: Arnaldur Halldorsson/Bloomberg via Getty Images

Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισλανδίας παρουσιάστηκαν έξι διευθυντές τραπεζών για την συμβολή τους στην καταστροφή της εθνικής οικονομίας το 2008.

Οι τραπεζίτες καταδικάστηκαν σε διετή ή πενταετή ποινή κάθειρξης για υπεξαίρεση, χειραγώγηση της αγοράς και αθέτηση καθηκόντων. Το κράτος έχει συνολικά καταδικάσει 26 άτομα που συνέλαβαν στην κρίση του 2008. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξει η νομοθεσία, καθώς η ανώτατη ποινή κάθειρξης για εγκλήματα οικονομικής φύσεως δεν ξεπερνά τα έξι έτη.

Φωτογραφίες τραπεζιτών σε ουρητήρια γνωστού μπαρ στο Ρέικιαβικ

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως η χώρα του Βορρά αντιμετώπισε με διαφορετική προσέγγιση την οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε το 2008, επιτρέποντας στις τράπεζες να πτωχεύσουν και αποφεύγοντας την επιβολή μέτρων λιτότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ελεύθερη πτώση» στην οικονομία της Ισλανδίας ξεκίνησε μετά την απελευθέρωση του οικονομικού τομέα το 2001.