ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/10/2015 09:26 EEST | Updated 23/10/2015 09:26 EEST

Ολάντ: Να διασφαλιστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
French President Francois Hollande, left, talks with the Greek Prime Minister Alexis Tsipras during their meeting at Maximos Mansion in Athens, Friday, Oct. 23, 2015. Hollande called Thursday for talks on relieving Greece’s crushing debt load and investment, in combination with the harsh austerity measures international creditors have demanded over the past five years in return for vital rescue loans. (Yannis Kolesidis/Pool photo via AP)

Την ανάγκη να διασφαλιστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε ο κ. Ολάντ, η Γαλλία ήταν σε όλη τη διάρκεια της κοινής ιστορίας των δύο χωρών στο πλευρό της Ελλάδας, και ήταν στο πλευρό της και κατά την περίοδο των συζητήσεων για το πρόγραμμα στήριξης. «Ξέρω πολύ καλά τι περνάει εδώ και χρόνια ο ελληνικός λαός, τόσα χρόνια κρίσης και αμφισβήτησης, ειδικά για τους νεότερους Έλληνες, για αυτό και η Γαλλία συμπαραστάθηκε» σημείωσε, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του.

«Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν στήριξε τη χώρα μας μόνο για λόγους πολιτικής αλληλεγγύης αλλά και επειδή θεωρεί ότι πραγματικά η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κάτι που ήταν πάγια θέση όλων των Γάλλων ηγετών.

Η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται όσον αφορά στην αξιολόγηση, συνέχισε. «Η Ευρώπη χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αξιολόγηση είναι ο έλεγχος των δεσμεύσεων. Να δούμε τις μεταρρυθμίσεις, να ακούσουμε τους Έλληνες που σήμερα μας λένε ότι θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία - πρέπει να επανέλθει σταθερότητα και εμπιστοσύνη για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία θέλει επίσης να διασφαλίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να δημιουργηθούν συνεργασίες για τη μεταρρύθμιση του κράτους, τη φορολογία, τον έλεγχο, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, καθώς και την καλή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του κράτους, έτσι ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί από αυτά. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη εάν βεβαίως η Ελλάδα το επιθυμεί.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως η υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, που είναι και αυτή στην Ελλάδα μαζί του, γνωρίζει ότι «δεσμεύομαι να γίνει η Γαλλία η πρώτη χώρα υποδοχής Ελλήνων φοιτητών».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης, η αιχμή του δόρατος της Ε.Ε., χαιρετίζοντας όλους τους Έλληνες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, με το πέρασμα 500.000 προσφύγων από την Ελλάδα από την αρχή του 2015. « Πρέπει να δράσουμε, δεν μπορεί να παραμείνει αυτή η κατάσταση, πρέπει να δημιουργήσουμε τα κέντρα hot spots, να στηρίξουμε οικονομικά και με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό την Ελλάδα» τόνισε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι το σχέδιο δράσης πρέπει να υλοποιηθεί και η γείτονας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παρακολουθήσει τα δικά της σύνορα- καθώς και να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής στην Τουρκία.