ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/10/2015 14:01 EEST | Updated 23/10/2015 14:01 EEST

Ναυάγησε ο «γάμος» Σκλαβενίτη – Βερόπουλου: Το παρασκήνιο και πως επηρέασαν τα capital controls

eurokinissi

Δεν είχε αίσιο τέλος ο «γάμος» Σκλαβενίτη – Βερόπουλου, πέντε μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας. Η εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» από την «Σκλαβενίτης» οδηγήθηκε τελικά σε ναυάγιο και πλέον η «Βερόπουλος» βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρία «Μetro ΑΕΒΕ».

Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε διερευνητικό επίπεδο και μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις, οι οποίες ωστόσο θα αφορούν την δραστηριότητα της «Βερόπουλος» μόνο στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό.

Όπως μεταδίδει η kathimerini, η πίεση ασκείται από το γεγονός ότι η αλυσίδα «Βερόπουλος» έχει σημαντική έκθεση σε δανεισμό και πλέον αντιμετωπίζει προβλήματα με τους προμηθευτές της. Από την άλλη έχει ένα πολύ σημαντικό δίκτυο με παρουσία σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για τους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς.

Οι λόγοι για τους οποίους η πολυαναμενόμενη εξαγορά ναυάγησε είχαν να κάνουν με την επιδείνωση των πωλήσεων της «Βερόπουλος», ειδικά μετά τα capital controls. Για το λόγο αυτό η «Σκλαβενίτης» αναθέωρησε την απόφασή της.

Η Μetro AEBE ιδρύθηκε το 1976. Το 2014 το δίκτυό της αριθμούσε 110 καταστήματα, εκ των οποίων τα 65 ήταν καταστήματα λιανικής πώλησης με την επωνυμία «My Market» και τα υπόλοιπα καταστήματα χονδρικής (cash & carry). Η «Βερόπουλος» διαθέτει 184 καταστήματα, εκ των οποίων τρία είναι Cash & Carry και 11 καταστήματα γειτονιάς με την επωνυμία «Τροφίνο».