ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/10/2015 05:01 EEST | Updated 23/10/2015 05:01 EEST

Ορίστηκε ο προσωρινός αντικαταστάτης της Κατερίνας Σαβαΐδου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Eurokinissi

Ο Ιωάννης Μπάκας ορίστηκε ως αναπληρωτής της πρώην πλέον γενικής γραμματέως δημοσίων εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο ΦΕΚ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η κυβέρνηση αποφασίζει «τον ορισμό ως αναπληρωτή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, για το χρονικό διάστημα από τη λήξη της θητείας της Αικατερίνης Σαββαΐδου, μέχρι τον διορισμό του διαδόχου της, τον Μπάκα Ιωάννη του Δημήτριου, υπάλληλο του Κλάδου Π.Ε. Εφοριακών, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σε περίπτωση που ο ορισθείς αναπληρωτής αδυνατεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του ή για οποιοδήποτε λόγο παύσει να τα ασκεί, ως αναπληρώτρια, Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μέχρι τον διορισμό νέου, ορίζεται η Γιαλούρη Ειρήνη του Δημητρίου, υπάλληλος του Κλάδου Π.Ε. Τελωνειακών, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων».

Σημειώνεται ότι την αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την Πέμπτη η κυβέρνηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόφαση ελήφθη βάσει του νόμου περί πλημμελήματος δημοσίων λειτουργών. Πρόκειται για τον νόμο Μανιτάκη 4093/2012, που ορίζει ότι η αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη δημόσιου υπαλλήλου, ακόμη και για πλημμέλημα, οδηγεί σε αυτοδίκαιη αργία.

Στην κ. Σαββαϊδου έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τον νόμο που αφορά στον φόρο 20% επί της τηλεοπτικής διαφήμισης. Όσον αφορά στη δεύτερη υπόθεση, η κ. Σαββαΐδου έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, σε υπόθεση φορολογικού προστίμου.

Αντιδρά η Σαββαΐδου

Με χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειάς της απάντησε η τέως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία παύεται από τα καθήκοντά της.

Η Κατερίνα Σαββαίδου χαρακτήρισε εξοργιστικό να κατηγορείται ότι με την απόφασή της «ευνόησε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της διαπλοκής», κατηγορώντας την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη για την οποία αναφέρει ότι «προκαταλαμβάνει την απόφαση της Δικαιοσύνης και είναι πρωτοφανής και ευθεία παρέμβαση τόσο στην ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ όσο και κυρίως στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Διαβάστε την ανακοίνωση της κ. Σαββαΐδου

Το Ιστορικό

Πληροφορίες ήθελαν από τις 16 Οκτωβρίου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επικοινωνήσει με την κ. Σαββαΐδου και να της ζητήσει να διευκολύνει την κυβέρνηση με την παραίτησή της. Ωστόσο η κ. Σαββαϊδου με μια μακροσκελή ανακοίνωσή της είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί όπως ζητά η κυβέρνηση.

«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι, κανόνες και θα τηρηθούν» δήλωσε χθες Πέμπτη μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος Κατερίνα Σαβαΐδου.