Τσίπρας: Συμφωνία υπογράψαμε, όχι σύμφωνο παράδοσης

Τσίπρας: Συμφωνία υπογράψαμε, όχι σύμφωνο παράδοσης
Sooc

Καθαρό μήνυμα προς τους δανειστές να μην ζητούν περισσότερα από όσα προβλέπονται στην συμφωνία της 14ης Αυγούστου έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά μίλησε με τόσο σκληρά λόγια τους τελευταίους μήνες. Κατήγγειλε «παρεμβάσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής, που υπερβαίνουν την συμφωνία» και υπογράμμισε ότι «είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν την διαίρεση της Ευρώπης».

«Κάποιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία και θα την τηρήσει, αλλά δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει ως «ανόητη» την συζήτηση για grexit. «Τα καλοκαίρι περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά αυτές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από εκείνους που με έπεισε ότι πρέπει να αποδεχθούμε ένα δύσκολο συμβιβασμό σε πείσμα των ακραίων συντηρητικών κύκλων που είχαν ετοιμάσει σχέδια εξόδου από την Ευρωζώνη και ακόμη δεν φαίνεται ότι τα έχουν εγκαταλείψει» επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε εμφατικά: «αυτή η ανόητη συζήτηση πρέπει να βγει από το τραπέζι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψει στο τραπέζι».

«Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και προϋπόθεση για να πετύχει είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποκαταστήσουμε την πολιτική σταθερότητα διατηρώντας την οικονομική σταθερότητα, που σημαίνει διατηρώντας την κοινωνική συνοχή», είπε ο πρωθυπουργός.

Επί του πρακτέου η επίσκεψη Ολάντ αφήνει πίσω της

  • -την ελληνογαλλική συνεργασία για την δημόσια διοίκηση
  • -την αναβάθμιση της συνεργασίας για επενδύσεις και ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, την συνεργασία για το πακέτο Γιούνκερ και σε κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες
  • -την ένταση των μορφωτικών ανταλλαγών

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επίσκεψη Ολάντ ήρθε σε μια στιγμή που έχει ανάγκη η Ελλάδα, να μετατραπεί «από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης». Όσον αφορά στη συνεργασία πάνω στη δημόσιο διοίκηση, σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μισέλ Σαπέν, υπέγραψαν διμερή συμφωνία για μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αναδείχτηκε η σημασία της προσπάθειας με στόχο τη δημιουργία κέντρων προσφύγων στα πέντε ελληνικά νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για τα οποία συμφωνήθηκε επίσης ότι πρέπει να στηριχθούν. Παράλληλα, πρόσθεσε, συζητήθηκε η ανάγκη ιδιαίτερης συνεργασία για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, με σκοπό τη διαχείριση του ζητήματος εντός της γείτονος.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις διακοινοτικές συνομιλίες, για λύση επί τη βάσει του ΟΗΕ, για όλο τον κυπριακό λαό, βασισμένη στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και όχι σε εγγυητές. Αυτό περνά μέσα από τον τερματισμό της πολυετούς της κατοχής και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, ώστε ο κυπριακός λαός να ξαναγίνει υπεύθυνος για τη μοίρα του, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ, στηρίζουν τις προσπάθειες Αναστασιάδη και τις διακοινοτικές συνομιλίες.

Δημοφιλή