«Καυτός» Νοέμβριος με τα θέματα του Οκτωβρίου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

«Καυτός» Νοέμβριος με τα θέματα του Οκτωβρίου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
Eurokinissi

Το Νοέμβριο δείχνουν να έχουν μεταφερθεί οι υποχρεώσεις του Οκτωβρίου όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων, διάρκειας τριών ημερών, δεν κατέληξε στην επίλυση κάποιων εκ των ζητημάτων που συζητήθηκαν.

Προβλήματα υπάρχουν με το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, με τα ζητήματα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και το Ασφαλιστικό. Πλέον τα περιθώρια στενεύουν κατά πολύ, καθώς δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπενθυμίζεται πως, αν δεν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, θα υπάρξει εφαρμογή του νέου κοινοτικού πλαισίου για τις τράπεζες, που προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ως βασικές αιτίες των προβλημάτων στην πορεία του προγράμματος θεωρούνται η αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων και η υλοποίηση μόνο του 30% των προαπαιτούμενων αυτής της φάσης. Παρόλα αυτά, η προσφυγική κρίση φαίνεται να αποτελεί «πλεονέκτημα» καθώς μονοπωλεί το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον και καθιστά παράλληλα τη χώρα μας απαραίτητη για την αντιμετώπισή της.

Σε κάθε περίπτωση, η ημερομηνία της επιστροφής των ανωτέρων στελεχών του ΔΝΤ και των υπόλοιπων θεσμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τότε θα γίνει η πραγματική αξιολόγηση, που πρόκειται να διαρκέσει ως τις 14 Νοεμβρίου, επειδή η Ντέλια Βελκουλέσκου θέλει να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον λόγω της γιορτής της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του «Έθνους», ενημερωμένη πηγή τονίζει πως αυτά θα ισχύσουν εάν η κυβέρνηση από τώρα μέχρι την προγραμματισμένη επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος. Όσον αφορά στο τριήμερο των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα, χαρακτηρίζεται ως «road map», με τους δανειστές να λένε αυτά που έχουν να πουν να αναμένουν τις απαντήσεις της κυβέρνησης. Όσον αφορά στα ανοιχτά θέματα, θεωρείται πως υπήρξε συμφωνία μόνο στο 25%, αν και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτιμά πως υπήρξε σύγκλιση στο 50%.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα