ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/10/2015 03:58 EET | Updated 26/10/2015 07:12 EET

Ξεκίνησαν οι εικοσιτετράωρες απεργίες και κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών

Sooc

Εικοσιτετράωρες συνεχόμενες απεργίες ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Αναμένεται μάλιστα και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας στη μία το μεσημέρι.

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο σχέδιο διάνοιξης του επαγγέλματος, δηλαδή στην δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, συμμετοχή φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο και μέγιστο αριθμό πέντε αδειών ανά επιχειρηματία.

«Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν δυναμικά στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση που καταλύει την φαρμακευτική περίθαλψη προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων και σε βάρος της Υγείας του ελληνικού λαού», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Ανοιχτά τα φαρμακεία στην Θεσσαλονίκη

Σήμερα, Δευτέρα, λόγω της αργίας του Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τα φαρμακεία που είχε προγραμματιστεί να διημερεύσουν και να διανυκτερεύσουν. Eντός της ημέρας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα βγάλει το πρόγραμμα με τα φαρμακεία ασφαλείας που θα λειτουργήσουν αύριο, ενώ την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, λόγω της αργίας θα λειτουργήσουν όσα έχει προγραμματιστεί να διημερεύσουν και να διανυκτερεύσουν.

«Για τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν έγκαιρα νέες ενημερώσεις ανάλογα με την πορεία των κινητοποιήσεων και πάντα στο πνεύμα της κάλυψης των αναγκών των συμπολιτών μας. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι συνάδελφοι που θα κληθούν να λειτουργήσουν ως φαρμακεία ασφαλείας την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, εάν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ανάλογη προετοιμασία υπάρχει και θα συνεχιστεί για τις επόμενες ημέρες», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης.

Σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφέρονται τα εξής:

«Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης αντιδρούμε στη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση και την τρόικα κατάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Λέμε όχι στο ξεπούλημα του φαρμακείου σε ξένα και εγχώρια συμφέροντα που σκοπεύουν στη δημιουργία καρτέλ στο φάρμακο. Απεργούμε γιατί σου στερούν τη σύνταξη, τα φάρμακα και διαλύουν την Υγεία. Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα των φαρμακείων μας στα καρτέλ. Συναισθανόμενοι την ανάγκη για κάλυψη των αναγκών των πολιτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων θα ενημερώνουμε καθημερινά, και σύμφωνα με την πορεία των κινητοποιήσεων που θα καθορίσει ο ΠΦΣ, για τα φαρμακεία ασφαλείας που θα λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)