Προς αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Προς αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προσανατολίζεται η κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τρία τα βασικά θέματα στο τραπέζι, κατά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος:

  • εργασιακές σχέσεις
  • ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  • συντάξεις

Προς αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την κατάθεση πρότασης προς τους θεσμούς για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας την αναφορά που έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις «περί εισαγωγής ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».

Ειδικότερα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι ζήτησε από τον κ. Ντομπρόβσκις να εξεταστεί η προσθήκη νέων πόρων στο σύστημα, αντί νέων μειώσεων στις συντάξεις ώστε να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος. «Να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα», είπε χαρακτηριστικά. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι πόροι, δεν θέλησε να αναφερθεί συγκεκριμένα, γιατί όπως είπε «είναι από τα ζητήματα τα οποία και εμείς επεξεργαζόμαστε σε τεχνικό επίπεδο και θ’ αποτελέσουν προφανώς και βάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας».

Κάτι που πυροδότησε σενάρια ακόμη και για νέα εισφορά στα εισοδήματα. Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου,, πρόκειται για πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί με τους θεσμούς.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε επίσης στη συνέντευξη Τύπου ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο για τις συντάξεις να κατατεθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε «πάρα πολύ καλή και παραγωγική» τη συζήτηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, κάνοντας γνωστό ότι επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς, όπως στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, στην αγορά εργασίας και στο κατώτατο εισόδημα. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δουλέψουμε πάρα πολύ εντατικά έτσι ώστε να μην έχουμε άλλες καθυστερήσεις. Η πρόθεσή μας είναι η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στο μήνα, αλλά αυτό απαιτεί πολλή εντατική δουλειά και από τις Ελληνικές Αρχές και από τους θεσμούς», είπε.

Πρώτα αξιολόγηση μετά ανακεφαλαιοποίηση

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συνέδεσε την ανακεφαλαιοποίηση με την αξιολόγηση (όπως άλλωστε είναι γνωστό από το Eurogroup) τονίζοντας ότι δεν γίνεται να προχωρήσει νωρίτερα το θέμα των τραπεζών, που σημαίνει ότι εάν αξιολόγηση και ανακεφαλαιοποίηση δεν κλείσουν πριν το τέλος του έτους, κινδυνεύουν με κούρεμα οι καταθέσεις. «Γνωρίζετε τα συμπεράσματα του Eurogroup που μίλησε για ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αφού κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και σίγουρα όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι ν’ ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Γιατί τα δυο θέματα είναι αλληλένδετα. Εάν κάποιος προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες και να άρει τα capital controls χωρίς να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, νομίζω πως τ’ αποτελέσματα θα είναι μάλλον αρνητικά για τον τραπεζικό κλάδο».

Αναφορικά με το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σημείωσε ότι συζητήθηκε το έργο των ελληνικών αργών για την διαφύλαξη ενός κατώτατου εισοδήματος. Για το μεταναστευτικό τόνισε ότι αποτελεί σημαντικό ανθρωπιστικό παράγοντα και μια πρόκληση για τις ελληνικές αρχές» ενημερώνοντας τον υπουργό για τις χθεσινοβραδινές αποφάσεις και τα 5,9 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα.

Δημοφιλή