ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/10/2015 10:30 EET | Updated 28/10/2015 19:54 EET

Τουλάχιστον 10 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στo Αιγαίο. Τα περισσότερα παιδιά...

ASSOCIATED PRESS
Afghan migrants disembark safely from their frail boat in bad weather on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean see from Turkey, Wednesday, Oct. 28, 2015. Greece’s government says it is preparing a rent-assistance program to cope with a growing number of refugees, who face the oncoming winter and mounting resistance in Europe. (AP Photo/Santi Palacios)

Δεν έχουν τέλος οι τραγωδίες με πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν με δουλεμπορικά από την Τουρκία για να διασχίσουν το Αιγαίο. Μόνο την Τετάρτη χάθηκαν τουλάχιστον 10 ανθρώπινες ζωές, εκ των οποίων 7 παιδιά.

Τρία τραγικά ναυάγια έλαβαν χώρα στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άτομα, εκ των οποίων 5 παιδιά. Τα ναυάγια που στοίχισαν τόσες ανθρώπινες ζωές έγιναν στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Ποσειδώνιο.

Στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά, ένα αγοράκι πέντε ετών και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων. Επίσης από το ίδιο ναυάγιο αναζητείται και ένας νεαρός άνδρας, ενώ ας σημειωθεί ότι διασώθηκε άλλο ένα μικρό παιδί από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος που το επανέφεραν στη ζωή με τεχνητή αναπνοή.

Στο ναυάγιο στο Ποσειδώνιο είχαμε άλλους τρεις νεκρούς, ενός νεαρού άνδρα περίπου 22 ετών και δυο μικρών παιδιών ηλικίας περίπου ενός έτους.

Τέλος στο ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε μόλις ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στη Λέσβο

Σε εξέλιξη ήταν από νωρίς το απόγευμα και νέα επιχείρηση διάσωσης εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Μυτιλήνης, όπου και εκεί οι καιρικές συνθήκες (ιδίως οι άνεμοι) είναι δυσμενείς. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες επέβαιναν σε ξύλινη βάρκα που ανατράπηκε περίπου στις 4 αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι αρχές μπόρεσαν να διασώσουν περισσότερους από 200 ανθρώπους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σώοι στα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας. Αλλά και τρεις σορούς, δυο αγόρια ηλικίας περίπου έξι και ενός έτους και ένας ενήλικας άνδρας. Επίσης σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στο Κέντρο Υγείας Καλλονής πολλοί ναυαγοί, κυρίως παιδιά. Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας έχουν μετατραπεί σε «υπαίθρια ιατρεία» όπου γιατροί και εθελοντές δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς.

Την ίδια ώρα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, της Frontex και αλιευτικά σκάφη επιχειρούν σε πραγματικά άσχημες καιρικές συνθήκες για τη διάσωση άλλων ναυαγών από το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος που προερχόταν από πλοίο που είχε πάει στην Τουρκία προκειμένου να διαλυθεί. Ο αριθμός των αγνοουμένων από αυτό το ναυάγιο παραμένει άγνωστος.

Δήλωση του Θ.Δρίτσα

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εξέφρασε τη βαθειά οδύνη για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. «Δε θα σταματήσουμε την προσπάθεια σε κάθε κατεύθυνση, ώστε αυτά τα συμβάντα να μην συνεχιστούν» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

Photo gallery Tαξίδια θανάτου στo Αιγαίο See Gallery