ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/10/2015 14:42 EET | Updated 28/10/2015 14:42 EET

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση με το βλέμμα στο EuroWorking Group για την δόση των 2 δισ. ευρώ

ASSOCIATED PRESS
A rider drives his scooter past graffiti in Athens on Thursday, June 4, 2015. High-ranking members of Greece's governing radical left Syriza party say they cannot accept a deal proposed by the country's creditors during a meeting between Prime Minister Alexis Tsipras and the head of the European Union's executive arm. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση ώστε να κλείσουν τα προαπαιτούμενα για να μπορέσει να δώσει το EuroWorking Group της Πέμπτης το πράσινο φως για την εκταμίευση της -ήδη καθυστερημένης- υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι η δόση ήταν να εκταμιευθεί την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο λόγω διαφωνιών μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα.

Το διάστημα που μεσολάβησε κυβέρνηση και θεσμοί μπόρεσαν να αμβλύνουν τις διαφορές τους, ωστόσο παραμένουν ανοικτά ζητήματα, με πιο βασικά το θέμα των κόκκινων δανείων και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Το ΚΥΣΟΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) εκτιμά ότι έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 90% οι δράσεις που απαιτούνται ενώ οι δανειστές υποστηρίζουν ότι παρά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας ορισμένων μέτρων υπάρχει απόσταση έως το ποσοστό του 90%.

Πρόοδο «βλέπει» η Κομισιόν

Πρόοδο «βλέπει» και η Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις. Όπως δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών, Ανίκα Μπράιντχαρτ, «σημαντική πρόοδος έχει γίνει και τα τεχνικά κλιμάκια ευελπιστούν να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους για την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων σύντομα».

Την Πέμπτη θα παρουσιαστεί στο EWG η πρώτη έκθεση αξιολόγησης με στόχο της κυβέρνησης έως το Eurogroup να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Τα νομοσχέδια που έρχονται

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, Πέμπτη κατατίθενται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το πολυνομοσχέδιο που θα περιέχει όλες τις εκκρεμείς εφαρμοστικές διατάξεις του προηγούμενου πακέτου (ουσιαστικά περιλαμβάνει τις διορθώσεις που έχουν ζητήσει οι δανειστές στα προαπαιτούμενα Αυγούστου και Σεπτεμβρίου).

Μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς το Σάββατο θα ανακοινωθούν τα stress test, όπου συνολικά οι ανάγκες των τραπεζών εκτιμώνται γύρω στα 16 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περίπου 6 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα. Το δεύτερο που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος και να μην εμπλακεί με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, όπως είναι η τύχη του ΦΠΑ στην εκπαίδευση (η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προτείνει 23% στα ιδιωτικά σχολεία και 0% σε όλες τις άλλες δραστηριότητες), ο διορισμός νέου προσώπου στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (η Κατερίνα Σαββαϊδου είναι παρελθόν και για τους εταίρους...), η αυστηριοποίηση κάποιων ρυθμίσεων που αφορούν τις 100 δόσεις και η απελευθέρωση των φαρμακείων.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg είπε πως η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων «μπορεί να είναι ζήτημα των επόμενων ημερών».

Μιλώντας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Ντομπρόφσκις τόνισε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση των χρημάτων, όμως σημείωσε ότι «βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά», καθώς «πολλά προαπαιτούμενα» βρίσκονται πλέον στη φάση της υλοποίησης.

Προσέθεσε πως «πολύ λίγα» προαπαιτούμενα αποτελούν πλέον αντικείμενο σε βάθος διαπραγμάτευσης.