ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/10/2015 18:35 EET | Updated 28/10/2015 18:37 EET

Ισοδύναμα 300 εκατ. ευρώ ψάχνει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Shutterstock / mapichai

Προς αναζήτηση ισοδύναμων ύψους 300 εκατ. ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα σενάρια για τα μέτρα που έχουν παίσει στο τραπέζι είναι πολλά, με επικρατέστερο εκείνο της αύξησης των τελών κυκλοφορίας, με την κυβέρνηση ωστόσο να το διαψεύδει.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, είπε στον Real.gr, ότι το σενάριο της αύξησης των τελών κυκλοφορίας στα ΙΧ δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση. «Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προτάσεις. Τα επόμενα 24ωρα θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η οριστικοποίηση των αλλαγών για τα τέλη, αναμένεται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου, ενώ αρχές Νοεμβρίου, αναμένεται και η απόφαση για τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άλλα ισοδύναμα που εξετάζονται είναι η αύξηση του ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού και στα αλκοολούχα ποτά, η αύξηση των διοδίων, αλλά και η πιθανή επιβολή ειδικής εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων. Ένα άλλο μέτρο που μελετάται ως ισοδύναμο για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, κυρίως εκείνων που δεν χρησιμοποιούνται από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Προς το παρόν πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα αναστείλει για μερικές εβδομάδες ακόμα την εφαρμογή του ΦΠΑ με νομοθετική ρύθμιση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί ο συντελεστή 0% για νηπιαγωγεία και στο 23% σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

Αγώνας δρόμου για τα 2 δισ. ευρώ

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί EuroWorking Group για να αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της -ήδη καθυστερημένης- υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη κατατίθενται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το πολυνομοσχέδιο που θα περιέχει όλες τις εκκρεμείς εφαρμοστικές διατάξεις του προηγούμενου πακέτου (ουσιαστικά περιλαμβάνει τις διορθώσεις που έχουν ζητήσει οι δανειστές στα προαπαιτούμενα Αυγούστου και Σεπτεμβρίου).

Μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς το Σάββατο θα ανακοινωθούν τα stress test. Το δεύτερο που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος και να μην εμπλακεί με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, όπως είναι η τύχη του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ο διορισμός νέου προσώπου στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η αυστηριοποίηση κάποιων ρυθμίσεων που αφορούν τις 100 δόσεις και η απελευθέρωση των φαρμακείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή και στη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά και την απομάκρυνση της Κατερίνα Σαββαΐδου.