ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/10/2015 12:05 EET | Updated 28/10/2015 12:05 EET

Ο Σουλτς καταδικάζει την επίθεση της Μαρίν Λεπέν κατά Παπαδημούλη

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 25: President of the European Parliament Martin Schulz delivers a speech during a press conference ahead of the EU-Balkans summit at the EU headquarters in Brussels, Belgium on October 25, 2015. European Union and Balkan leaders faced a make-or-break summit on the deepening refugee crisis after three frontline states threatened to close their borders if their EU peers stopped accepting migrants. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Την απόλυτη καταδίκη του για την επίθεση που εξαπέλυσε η Μαρίν Λε Πέν, ηγέτης του ακροδεξιού ENF (Η Ευρώπη των Εθνών & της Ελευθερίας) στο Ευρωκοινοβούλιο κατά του Δημήτρη Παπαδημούλη και την Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), με επιστολή του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Μάρτιν Σουλτς στην επιστολή του, αφού εκφράζει την εκτίμησή του για τη δέσμευση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στις «αξίες της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει την απογοήτευσή του για τις ανυπόστατες κατηγορίες της Λε Πέν, η οποία στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, είχε κατηγορήσει το Δημήτρη Παπαδημούλη και την πολιτική του ομάδα «για το θάνατο 100 εκατομμυρίων ανθρώπων».

 

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλύπτει τη στάση που κράτησε η προεδρεύουσα της διαδικασίας, και ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντιπρόεδρος Μακ Γκίνες, η οποία, παρά το γεγονός ότι έδωσε το λόγο στην κα Λε Πέν, χωρίς να το επιτρέπει ο Κανονισμός, δεν επέτρεψε στη συνέχεια στον Δημήτρη Παπαδημούλη να αντικρούσει τις κατηγορίες και να υπερασπιστεί την Ομάδα της Αριστεράς.

 

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

 

«Αγαπητέ συνάδελφε,

Σας ευχαριστώ για την, από 18 Σεπτεμβρίου 2015, επιστολής σας στην οποία εκφράζατε τη διαμαρτυρία σας για την εφαρμογή του άρθρο 164 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ολομέλειας στις 16 Σεπτεμβρίου.

Πρώτα απ 'όλα, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για την προσωπική σας δέσμευση, και της πολιτικής σας ομάδας, στις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την απογοήτευσή μου για τις άδικες κατηγορίες που έγιναν εναντίον σας και εναντίον του πολιτικού σας κόμματος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Όσον αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι η κα McGuinness προήδρευσε στη σύνοδο με πλήρη σεβασμό των κανόνων μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 164, "Κάθε βουλευτής που το ζητεί, παίρνει το λόγο για προσωπικό ζήτημα στο τέλος της συζήτησης επί του θέματος της ημερήσιας διάταξης που συζητείται ή κατά την έγκριση των Συνοπτικών Πρακτικών της συνεδρίασης στην οποία αναφέρεται η αίτηση παρέμβασης".

Ως εκ τούτου, όταν η κ. Le Pen ζήτησε το λόγο, η κ. McGuinness τη ρώτησε αν ήταν για μια προσωπική δήλωση ή επί της διαδικασία. Η κα Le Pen απάντησε ότι ήταν για ένα θέμα επί της διαδικασίας και, κατά συνέπεια, της δόθηκε ο λόγος.

 

Ωστόσο, η κ. Le Pen στη συνέχεια έκανε μια προσωπική δήλωση. Με την εμπειρία σας, ως Αντιπροέδρου που προεδρεύει στην Ολομέλεια, σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η δήλωση της κ. Λεπέν έγινε τόσο γρήγορα που ήταν αδύνατο για την Αντιπρόεδρο να τη διακόψει.

Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ήταν απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες η στάση της κ. McGuinness να μη συνεχίσει περαιτέρω τη συζήτηση κατά την παρέμβασή σας, παραπέμποντας το θέμα στο τέλος της συζήτησης επί του θέματος της ημερήσιας διάταξης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 164.

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για τον σεβασμό που δείξατε για την Αντιπρόεδρο που προήδρευε της διαδικασίας και για τον Κανονισμό μας, παρά την απαράδεκτη καταγγελία εναντίον σας.

Με εκτίμηση,

Martin Schulz»