ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2015 11:07 EET | Updated 30/10/2015 11:07 EET

Η «πιο ξηρή έρημος» στον πλανήτη άνθισε χάρη στο φαινόμενο Ελ Νίνιο

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο διαταράσσει τα καιρικά συστήματα, θερμαίνοντας τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, μεταμόρφωσε την έρημο Ατακάμα στη βόρεια Χιλή.

Η Ατακάμα είναι μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας. Εκτείνεται από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει λάβει τον τίτλο του πιο «ξηρού σημείου του πλανήτη», ξεπερνώντας σε ξηρασία την «Κοιλάδα του Θανάτου» της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο, οι ουρανοί «άνοιξαν» πάνω από την Ατακάμα, χάρη στο φαινόμενο Ελ Νίνιο. Σύμφωνα με τον Independent, η περιοχή δέχτηκε σε μια ημέρα βροχόπτωση που αντιστοιχεί σε δεκατέσσερα έτη. Το αποτέλεσμα ήταν ο Ποταμός Κοπιαπό να ξεχειλίσει, σκοτώνοντας στο πέρασμά του εννέα ανθρώπους. Την ίδια στιγμή όμως, η έρημος άρχισε να μεταμορφώνεται από άγρια πεδιάδα σε απέραντο λιβάδι ανθών.

Μολόχες με ρόδινα άνθη και πυκνό φύλλωμα άνθισαν σε μεγάλα σημεία της ερήμου. Το συγκεκριμένο φυτό εμφανίζεται σποραδικά στο σημείο κάθε επτά χρόνια, όμως για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια κατέκλυσε το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας.