ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2015 12:19 EET | Updated 30/10/2015 12:20 EET

Μεγάλη φωτιά στον Αμαζόνιο απειλεί τους γηγενείς πληθυσμούς της Βραζιλίας

Visuals Unlimited, Inc./Jacques Jangoux via Getty Images
Aerial view of rainforest being burned to clear land to make pasture for cattle ranching and for growing crops, Para, Amazon basin, Brazil.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Βραζιλίας και οι γηγενείς πληθυσμοί του Αμαζονίου τους δύο τελευταίους μήνες. Η φωτιά που ξέσπασε στην Πολιτεία Maranhão της Βραζιλίας προκάλεσε την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη καταστροφή δασικής έκτασης από πυρκαγιά στην Βραζιλία.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρηστική επίθεση που στόχο είχε την εξόντωση των απομονωμένων φυλών του Αμαζονίου που προστατεύουν το δάσος από τους υλοτόμους.

Στοιχεία της Greenpeace δείχνουν πως η φωτιά έχει καταστρέψει το 45% της περιοχής Arariboia όπου κατοικούν οι Tupi, μέλη φυλής ιθαγενών της Αμερικανικής Ηπείρου. Την ίδια στιγμή απειλούνται οι 12.000 άνθρωποι της φυλής Guajajara, αλλά και τα 80 μέλη της Awá-Guajá, μιας απομονωμένης φυλή του Αμαζονίου.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη φωτιά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Gabriel Zacharias, ο συντονιστής των επιχειρήσεων του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου Ibama.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ένας πυροσβέστης σκοτώθηκε από τα πυρά παράνομων υλοτόμων. Σύμφωνα με τον Zacharias, την φωτιά ίσως να την έβαλαν οι υλοτόμοι για να απομακρύνουν τους γηγενείς πληθυσμούς.