ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2015 04:57 EET | Updated 30/10/2015 04:58 EET

Το δικαστήριο της Χάγης θα εκδικάσει τις διαφορές χωρών για τις αμφισβητούμενες περιοχές στη Σινική Θάλασσα

ASSOCIATED PRESS
In this April 8, 2008, file photo, guided missile destroyer USS Lassen arrives at the Shanghai International Passenger Quay in Shanghai, China, for a scheduled port visit. Just two days after the USS Lassen sailed past one of China's artificial islands in the South China Sea in a challenge to Chinese sovereignty claims, Defense Ministry spokesman Col. Yang Yujun said Thursday that China will take

Το Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας, διεθνές δικαστήριο με 117 κράτη-μέλη, αποφάνθηκε ότι είναι αρμόδιο να εκδικάσει μερικές από τις εδαφικές διεκδικήσεις των Φιλιππίνων εναντίον της Κίνας για αμφισβητούμενες περιοχές στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σε μια νομική ήττα για την Κίνα, το δικαστήριο της Χάγης απέρριψε τους ισχυρισμούς του Πεκίνου ότι οι διαφορές αφορούσαν την εδαφική της κυριαρχία και είπε ότι θα χρειαστούν περισσότερες ακροαματικές συνεδρίες για να αποφανθεί για το βάσιμο της προσφυγής των Φιλιππίνων.

Η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διαδικασίες και αρνείται την δικαιοδοσία του δικαστηρίου γενικά στην προκειμένη περίπτωση. Η χώρα διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν όλης της Νότιας Σινικής Θάλασσας, αρνούμενη τις διεκδικήσεις για τμήματα του χώρου από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει επτά από τις αιτιάσεις της Μανίλας υπό την Σύµβαση των Ηνωµένων Εθνών για το ∆ίκαιο της Θαλάσσης (UNCLOS), και είπε ότι η απόφαση της Κίνας να μη συμμετάσχει "δεν αφαίρεσε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου."

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος στη Σύμβαση με τις Φιλιππίνες, που αυτή την εβδομάδα προκάλεσε την οργή του Πεκίνου στέλνοντας ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο στα τεχνητά νησιά που έχει χτίσει στην περιοχή η Κίνα, χαιρέτησε την απόφαση, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

"Αυτό αποδεικνύει την καταλληλότητα των διεθνών νόμων ως προς τις εδαφικές συγκρούσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα," είπε ο αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του. Πρόσθεσε δε, "Αποδεικνύει ότι οι εδαφικές διεκδικήσεις δεν είναι αναγκαία μη αδιαμφισβήτητες, και δείχνει ότι το να κρίνονται δικαστικά τέτοια θέματα βάσει του διεθνούς δικαίου και διεθνών πρακτικών είναι ένας βιώσιμος τρόπος, τουλάχιστον, να διαχειρίζονται εδαφικές συγκρούσεις, αν μη τι άλλο."

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμι είπε κατά την ενημέρωση τύπου ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς του UNCLOS, η απόφαση του δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτική και στις Φιλιππίνες αλλά και στην Κίνα.

Ο Τζον Μακ Κέιν, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της αμερικανικής γερουσίας, χαιρέτησε την απόφαση της Χάγης, λέγοντας, "Η σημερινή απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα στη τήρηση του διεθνούς δικαίου ενάντια στις προσπάθειες της Κίνας να θέσει τεράστιες και, κατά τη γνώμη μου, αμφισβητήσιμες διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα." Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει χώρες με τις οποίες συνεργάτεται ή είναι σύμμαχος, όπως οι Φιλιππίνες, ενώπιον της αυτοπεποίθησης της Κίνας, συμπεριλαμβάνοντας και συχνές περιπολίες διασφάλισης της ελεύθερης πλεύσης, όπως αυτήν που έφερε την οργή της Κίνας αυτή την εβδομάδα.

Δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίας του δικαστηρίου για το θέμα που, όπως και η χθεσινή, θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Το Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 1899 για να ενθαρρύνει την ειρηνική διευθέτηση συγκρούσεων μεταξύ κρατών, οργανισμών και ιδιωτικών οργανώσεων. Η Κίνα, όπως και οι Φιλιππίνες, είναι μεταξύ των 117 μελών του.