ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/10/2015 08:17 EET | Updated 30/10/2015 08:17 EET

8 με 10 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η ΕΕ γαι την αντιμετώπιση του προσφυγικού, εκτιμά ευρωπαίος Επίτροπος

ERIC PIERMONT via Getty Images
European Commissioner for Digital Economy and Society Gunther Oettinger addresses the opening of French employers' association Medef's 'Universite du Numerique' at the Medef headquarters in Paris on June 10, 2015. AFP PHOTO ERIC PIERMONT (Photo credit should read ERIC PIERMONT/AFP/Getty Images)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί πολύ περισσότερα χρήματα από τις χώρες μέλη για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, εκτίμησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post, ο Γερμανός πολιτικός σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα για τη συνεισφορά τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ιορδανία και στον Λίβανο, αλλά και για τη δημιουργία hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Για το 2016 η ΕΕ χρειάζεται από τις χώρες μέλη οκτώ με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από το ένα πέμπτο, δηλαδή περίπου δύο δισεκ. ευρώ», εξήγησε ο Έτινγκερ.

Παράλληλα η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητές της στην υποδοχή προσφύγων, επεσήμανε.

«Η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει την ικανότητα να μπορεί να καταγράφει 10.000 πρόσφυγες την ημέρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Γι’ αυτό τον λόγο είναι σωστή (η δημιουργία) hotspots», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να υπάρχουν εκεί απ’ όπου γίνεται η είσοδος στην Ευρώπη, όμως αν υπάρξει ανάγκη και στα γερμανο-αυστριακά σύνορα», τόνισε ο Έτινγκερ.

Παράλληλα ο Γερμανός πολιτικός σχολίασε και τη «δεξιά στροφή» που παρατηρείται στην ΕΕ εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι «δεξιοί λαϊκιστές κερδίζουν δημοτικότητα».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)