ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/10/2015 17:31 EET | Updated 30/10/2015 17:31 EET

Μάχη για προαπαιτούμενα και ανακεφαλαιοποίηση στη Βουλή, με αποχώρηση ΚΚΕ

Sooc

Σε πεδίο μάχης δείχνει να έχει εξελιχθεί η Βουλή, εν μέσω των συζητήσεων για την επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, με αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συνεδρίαση.

Γενικότερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί, κάνοντας λόγο για διολίσθηση και υποβάθμιση του Κοινοβουλίου.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς κατέθεσε νέα πρόταση που έγινε τελικά αποδεκτή κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την πρόταση η δεύτερη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές, θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 2.00 μμ με φορείς, ενώ στις 6.00 το απόγευμα θα γίνει η τρίτη συνεδρίαση. Την Τετάρτη στις 3.00 μμ θα γίνει η επεξεργασία του σε Β' ανάγνωση, και την Πέμπτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί, το βράδυ, από την Ολομέλεια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ζούμε σε στιγμές κανονικότητας, είτε από επιλογή μας είτε όχι, η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με το παρελθόν είναι στο θέμα προσέγγισης των πραγμάτων. Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή προκύπτουν ζητήματα που υπάρχουν στη συμφωνία, όπως η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για τα ενεργειακά, για τα οποία η χώρα μας παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και της έχει επιβληθεί πρόστιμο 29.000 ευρώ για κάθε μέρα που δεν συμμορφώνεται», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για διαδικασία «τσίρκο» που δεν επιτρέπει να αναδειχθεί η αντιλαϊκή επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων που διαμορφώνει η κυβέρνηση και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος του.

Η κυβέρνηση δέχθηκε επίσης τα πυρά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων που υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι για άλλη μια φορά υποβαθμίζεται και ευτελίζεται και ο ρόλος της Βουλής και ο ρόλος του βουλευτή, και αυτό οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις.

«Πυρά» λόγω ανακεφαλαιοποίησης

«Η κυβέρνηση με απαράδεκτες διαδικασίες fast track, καλεί το λαό να σηκώσει ξανά τα βάρη των τραπεζικών ομίλων, που προέρχονται απ’ τη θεαματική αύξηση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων και απ' τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό σε συνθήκες κρίσης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ σε σχόλιό του για το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το ΚΚΕ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «προχωρά σε νέα κρατική χρηματοδότηση των τραπεζών, χωρίς καμιά δέσμευση για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών, την ώρα που δεσμεύεται να διασφαλίζει πρακτικά την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών».

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)