ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/10/2015 03:51 EET | Updated 30/10/2015 03:51 EET

Ο ποινικός «διευθυντής» των φυλακών Τρικάλων συντόνιζε με Viber: «Σκυλιά» οι αστυνομικοί, «μπουζούκια» η κόκα

eurokinissi

Μέσω της εφαρμογής Viber συντόνιζε τις κινήσεις των συνεργών του ο αρχηγός του μεγάλου κυκλώματος που δρούσε μέσα από τις φυλακές Τρικάλων.

Από τη δικογραφία προκύπτει ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν φτιάξει το δικό τους «γλωσσάρι» για να μην γίνονται αντιληπτοί στις επικοινωνίες τους. «Κόκκινα σκυλιά» έλεγαν τους αστυνομικούς, «μπλουζάκια»: την κοκαΐνη, «πουλιά» τις εκδιδόμενες γυναίκες, «βάψιμο» τις σωματικές βλάβες από «ενοικιαζόμενους» μπράβους,  «ρούβλια» τα ευρώ, «κονιάκ» τα καλάσνικοφ και «λεμόνια» τα ναρκωτικά.

Με τις λέξεις αυτές συνεννοούνταν για να προβαίνουν σε εκβιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών. Ο 38χρονος έγκλειστος «αρχηγός», ομογενής από την Αρμενία, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονίες και εκβιάσεις συνομιλούσε με τους εξωτερικούς συνεργάτες μέσω εφαρμογής του viber, προκειμένου να δίνει εντολές και οδηγίες.

 «Ο Ν. είναι φιλαράκος από τα παλιά. Μου ζήτησε μία εξυπηρέτηση για ένα ‘βάψιμο’ (σωματική βλάβη). Τα ‘ρούβλια’ (ευρώ) θα τα πάει στην... .τακτοποίησέ το όμορφα και ωραία», «Πρόσεξε το θέμα με τα ‘μπλουζάκια’ (κοκαΐνη) πως θα έρθουν και πως θα φύγουν. Έτσι; Σε θέλω απίκο και φρόντισε και το ‘κονιάκ’ (καλάσνικοφ). Μην ξεχάσεις να πάρεις το ‘κονιάκ’», είναι μερικές από τις χαρακτηριστικές συνομιλίες του «αρχηγού» με τους συνεργούς του.  

Στην εγκληματική οργάνωση με ηγέτη τον 38χρονο Αρμένιο, συμμετείχαν 19 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν 16, ενώ 3 βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε κατάστημα κράτησης (μεταξύ των οποίων και ο 38χρονος εγκέφαλος).

Η δράση της ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2015 και αφορούσε την παροχή «προστασίας» σε τουλάχιστον 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Τα περισσότερα  καταστήματα ήταν παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, στα οποία διενεργούνταν παράνομα παίγνια, από τα οποία εισέπρατταν μηνιαίως διάφορα ποσά, που κυμαίνονταν από 250 έως 1.000 ευρώ. Επίσης, διαπιστώθηκε η εκβιαστική είσπραξη χρηματικών ποσών, από τα μέλη της οργάνωσης, για λογαριασμό τρίτων ατόμων υπό την μορφή «ενοικιάσεων».

Μέρος των χρηματικών ποσών που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, διατίθετο για την προμήθεια και εισαγωγή ποσοτήτων κάνναβης, στις φυλακές Τρικάλων, όπου ήταν έγκλειστος, ο 38χρονος, τις οποίες διέθετε σε άλλους έγκλειστους, χωρίς χρηματικό αντίτιμο, προκειμένου να «χαίρει σεβασμού» μεταξύ των κρατουμένων.

Ναρκωτικά

Η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, γινόταν μέσω μεταγόμενων από άλλα καταστήματα κράτησης, που θα κατέληγαν στο κατάστημα που ήταν έγκλειστος ο «αρχηγός», ενώ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, εξακριβώθηκε η εμπλοκή του αστυνομικού του Μεταγωγών Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα ο αστυνομικός διευκόλυνε ενεργά τη παράνομη δράση του κυκλώματος, παραδίδοντας κυρίως κάνναβη σε κρατουμένους που προορίζονταν για το Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων, οι οποίοι με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στον έγκλειστο εγκέφαλο του κυκλώματος για περαιτέρω διακίνηση εντός των φυλακών.

Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους, οχήματα, στο κατάστημα κράτησης Τρικάλων και στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά: 146 γραμμάρια κάνναβης, 35 ναρκωτικά δισκία, 3 πιστόλια,    συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης ( taser ), 5 μαχαίρια, ρόπαλο και σιδερογροθιά, 68 κινητά τηλέφωνα, πλήθος καρτών sim, αυτοσχέδιοι φορτιστές κινητών τηλεφώνων, 4.035 ευρώ και ένα ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο αναγράφονταν ημερομηνίες και χρηματικά ποσά.