ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/10/2015 03:39 EET | Updated 30/10/2015 08:21 EET

Δεν έχει τέλος η τραγωδία: Νέα ναυάγια με 22 νεκρούς πρόσφυγες σε Κάλυμνο και Ρόδο

sooc

Δεν έχει τέλος η ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο με πρωταγωνιστές αθώους ανθρώπους οι οποίοι εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο.

To ναυάγιο στα ανοικτά της Λέσβου ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα χειρότερα όλων των εποχών. Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός συγκλονίζουν και γεμίζουν κάθε ανθρώπινη ψυχή με οργή. Μικρά παιδιά, αθώες ψυχές που δεν φταίξαν σε τίποτα κείτονταν νεκρά, με τα σωστικά συνεργεία να προσπαθούν μάταια να τα μεταφέρουν στη ζωή. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν 274 ψυχές. Ο θάνατος ωστόσο πρόλαβε να βρει 16 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Πριν από λίγο τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τη σωρό ενός νεκρού αγοριού. Οι μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης συγκλονίζουν.

Διαβάστε σχετικά:

«Αναίσθητα παιδιά στην αγκαλιά των γονιών τους»: Μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες στο χειρότερο ναυάγιο

Η τραγωδία όμως αυτή δεν ήταν και η τελευταία. Ένα 24ωρο μετά και ενώ ακόμη το Αιγαίο ξέβραζε πτώματα νεκρών παιδιών δύο νέα ναυάγια ήρθαν να μεγαλώσουν τον αριθμό των νεκρών προσφύγων στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Θύματα για ακόμη μια φορά αθώες ψυχές. Παιδιά, γυναίκες, ακόμη και μικρά βρέφη.

Το πρώτο ναυάγιο έγινε το βράδυ της Πέμπτης λίγο μετά τις 23:00. Μία ξύλινη βάρκα ανετράπη μεταξύ Καλόλιμνου και Καλύμνου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άτομα. Αρχικά οι αρχές έκαναν λόγο για 14 νεκρούς, ο κατάλογος όμως των νεκρών όσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε. Μεταξύ των νεκρών ήταν 2 άνδρες, 6 γυναίκες, 8 παιδιά και 3 βρέφη.

Η κινητοποίηση του Λιμενικού ήταν άμεση. Στην περιοχή έσπευσαν δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού όπως επίσης και ένα σκάφος της Frontex, ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα και τρία αλιευτικά σκάφη τα οποία ξεκίνησαν την προσπάθεια διάσωσης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διασώθηκαν 138 άνθρωποι. Το σκάφος που επέβαιναν οι πρόσφυγες έχει ρυμουλκηθεί στο λιμένα Καλύμνου, ενώ οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίζονται.

Λίγες ώρες μετά και συγκεκριμένα τα ξημερώματα, ένα νέο ναυάγιο σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου. Αυτή τη φορά οι λιμενικοί ανέσυραν νεκρούς τρεις ανθρώπους ενώ κατάφεραν να διασώσουν άλλους έξι. Μεταξύ των νεκρών ήταν μία γυναίκα, ένα παιδί και ένα βρέφος. Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, τρεις πρόσφυγες αγνοούνται, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό τους συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Η τραγωδία ωστόσο στα παγωμένα νερά του Αιγαίου συνεχίζεται και από ότι φαίνεται τα το δράμα των προσφύγων θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια.