ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2015 08:48 EET | Updated 30/10/2015 08:49 EET

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στη Συρία από βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων

Anadolu Agency via Getty Images
DAMASCUS, SYRIA - OCTOBER 28: Smoke rises after the war crafts belonging to the Syrian army bombed opposition-controlled district of Ayn Tarma in Damascus, Syria on October 28, 2015. (Photo by Ala Muhammed/Anadolu Agency/Getty Images)

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν όταν κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με ρουκέτες σε αγορά στη Ντούμα, προπύργιο των ανταρτών 15 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Οι κυβερνητικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερες από 12 ρουκέτες σε αγορά" στη Ντούμα, στην ανατολική Γούτα, δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου. "Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί καθώς αρκετοί τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση". Η συριακή αεροπορία συνέχισε για πολύ ώρα τις επιδρομές με οβίδες και ρουκέτες στην περιοχή.

Η οργάνωση Συριακή Πολιτική Άμυνα ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook φωτογραφία που δείχνει περίπου δέκα πτώματα να κείτονται μέσα σε λίμνη αίματος στο έδαφος και ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 45 σκοτώθηκαν από την επίθεση, στην οποία αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκαν κατευθυνόμενες ρουκέτες.

Πολλοί από τους κατοίκους της πόλης έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν καταφύγει σε γειτονικές αγροτικές περιοχές. Γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν ότι δίνουν αγώνα για να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό των τραυματιών από τις κλιμακούμενες επιδρομές.

Η Ντούμα βομβαρδίστηκε χθες από τη συριακή αεροπορία. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιδρομές εναντίον αγοράς και ενός νοσοκομείου, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.

Διοικητική πρωτεύουσα των περιχώρων του Δαμασκού, η Ντούμα σφυροκοπείται τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο μιας σειράς επιδρομών της συριακής αεροπορίας, στόχων των οποίων --σύμφωνα με τον στρατό-- είναι οργανώσεις ανταρτών που πραγματοποιούν επιθέσεις σε κοντινές περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η πόλη πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Τον Αύγουστο επιδρομές είχαν σκορπίσει τον θάνατο σε 117 ανθρώπους στην πόλη αυτή μέσα σε μια μέρα, προκαλώντας θύελλα διεθνών αντιδράσεων.