ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/11/2015 16:53 EET | Updated 01/11/2015 16:53 EET

Oριστικές αποφάσεις για τα ισοδύναμα προκειμένου να μην επιβληθεί συντελεστής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

D-BASE via Getty Images
Old fashioned scales

Οριστικές αποφάσεις για τα ισοδύναμα μέτρα που θα λάβει, προκειμένου να μην επιβληθεί συντελεστής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση φαίνεται πως έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει τουλάχιστον από όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες.

Το Υπουργείο Οικονομικών, εκτιμά πως η εναλλακτική πρόταση που θα παρουσιάσει και η οποία θα τεθεί στην κρίση της αρμόδιας επιτροπής της κυβέρνησης, θα δώσει ένα τέλος στις παλινδρομήσεις των τελευταίων πολλών εβδομάδων και θα κλείσει οριστικά το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η πρόταση του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει 11 ισοδύναμα που αθροιστικά αποδίδουν το απαιτούμενο ποσό των 300 εκατ. ευρώ και τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν θίγουν τα οικογενειακά εισοδήματα.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του ΥΠΟΙΚ φαίνεται πως είναι η μη επιβολή οριζόντιων μέτρων που θα επηρεάσουν άμεσα μεγάλες μερίδες της κοινωνίας ενώ αξίζει να σημειωθεί πως φαίνεται να έχει αποκλειστεί η λύση της περαιτέρω επιβάρυνσης με φόρους στα ποτά, τα τσιγάρα, το μοσχαρίσιο κρέας, ούτε καν μέρος των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας.

Σημειώνεται πως η τελική πρόταση θα πρέπει να καλύψει το σύνολο των απαιτούμενων εσόδων, έως το τέλος του 2016, χωρίς τα έσοδα που προβλέπονταν από την επιβολή ΦΠΑ. Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί βέβαια όχι μόνο από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή αλλά και από τους δανειστές.

Επίσης εντός της εβδομάδα θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και για τα φετινά τέλη κυκλοφορίας οχημάτων ενώ όπως όλα δείχνουν το βάρος μεταφέρεται στα Ι.Χ. μεγαλύτερου κυβισμού και υψηλότερης αξίας.