ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/11/2015 11:34 EET

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

sooc

Μήνυμα ενότητας όλων των Ελλήνων έστειλε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από τα Χανιά, όπου βρέθηκε σήμερα, προκειμένου να εγκαινιάσει την ανακαινισμένη οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Σε σύντομη αντιφώνηση του κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος που παρατέθηκε προς τιμήν του στη λέσχη «Αστέρια» ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου μας δείχνει ότι αν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δίχως διχασμούς είχε αφεθεί να ολοκληρώσει το όραμα του η μοίρα της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική» και τόνισε: «Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Κυρίως αυτές τις ώρες. Και αυτό απευθύνεται στο λαό μας, κυρίως όμως στις πολιτικές του ηγεσίες, αρχής γενομένης από μένα».

H δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Τελειώνουμε την εκδήλωση εδώ, λίγα μέτρα από τον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Έλεγα και το μεσημέρι στο χαιρετισμό μου, ότι ο Βενιζέλος είχε ένα ιδιαίτερο δέσιμο με την Κρήτη. Έπαιρνε δύναμη από την Κρήτη. Όταν πέθανε λοιπόν στην ξενιτιά ήταν σχεδόν νομοτέλεια το να γυρίσει πίσω στον τόπο του.

Σήμερα η κρητική γη φυλάσσει στα σπλάχνα της ευλαβικά το εθνικό σκήνωμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Αλλά, θέλω να σας τονίσω ότι μπορεί και πρέπει να είστε υπερήφανοι που ο Βενιζέλος είναι θαμμένος εδώ στα Χανιά.

Μόνο που δεν είναι θαμμένος στην κρητική γη.

Είναι θαμμένος στην ελληνική γη, γιατί ο Βενιζέλος ανήκει σε όλη την Ελλάδα σε όλο το έθνος.

Και θέλω εδώ, όλοι μαζί, ιδίως όμως οι Κρητικοί, αυτή την ιερή παρακαταθήκη να την κρατήσουν βαθειά μέσα τους στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Γιατί ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το παράδειγμα μας δίδαξε πώς μπορείς να κερδίσεις την αιωνιότητα.

Την κέρδισε την αιωνιότητα.

Και η αιωνιότητα είναι κάτι που δεν κερδίζεται εν ζωή, γιατί κανείς δεν είναι αιώνος.

Η μόνη αιωνιότητα που μπορεί να κερδίσει κανείς είναι με το παράδειγμα του και το όραμα του.

Αλλά οι μεγάλοι άνδρες που κερδίζουν την αιωνιότητα την παραχωρούν στον τόπο τους και το λαό τους. Αρκεί αυτός ο λαός και οι πολιτικές ηγεσίες να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει χρέος και προνόμιο αιωνιότητας.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε αυτό το προνόμιο, γιατί αρκετοί, με κορυφαίους ανθρώπους όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος μας κληροδότησαν αυτή την αιωνιότητα.

Πρέπει, όμως, αυτές τις δύσκολες στιγμές να το αντιληφθούμε. Αυτή η αιωνιότητα δεν είναι μόνο προνόμιο είναι βάρος. Ένα μεγάλο εθνικό βάρος και ένα μεγάλο χρέος το οποίο οφείλουμε να το φέρουμε σε πέρας ενωμένοι.

Μακριά από μικρές διαφορές. Δεν έχουμε να χωρίσομε τίποτα. Το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου μας δείχνει ότι αν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δίχως διχασμούς είχε αφεθεί να ολοκληρώσει το όραμα του η μοίρα της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική.

Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Κυρίως αυτές τις ώρες. Και αυτό απευθύνεται στο λαό μας, κυρίως όμως στις πολιτικές του ηγεσίες αρχής γενομένης από μένα.

Για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε, θέλω απλώς να σας διαβεβαιώσω ότι θα εξαντλήσω κατά τη διάρκεια της θητείας, μου σε αυτά τα πέντε χρόνια, όλη την ικμάδα των δυνάμεων μου για να μπορέσω να ανταποκριθώ στο ότι είχα την υψίστη τιμή που θα με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή να εγκαινιάσω αυτό το μουσείο και μαζί να στεγάσουμε την μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου για την Κρήτη για την Ελλάδα, για τον κόσμο ολόκληρο».

Νωρίτερα ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απόφαση του Ιδρύματος να τον αναγορεύσει εταίρο του ιδρύματος, ενώ εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας πρόσφεραν στον κ. Παυλόπουλο αναμνηστικά δώρα.