ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/11/2015 05:49 EET | Updated 02/11/2015 05:49 EET

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με ανάκαμψη και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ASSOCIATED PRESS
Shoppers are seen on Athens' main commercial Ermou Street, on Monday, Feb. 6, 2012. Parties backing Greece's coalition government will hold a second day of emergency talks Monday on a vital austerity deal with rescue creditors, after a weekend of negotiations failed to produce the breakthrough needed to avert bankruptcy in March. (AP Photo/Dimitri Messinis)

Νέα ανοδική διόρθωση τον Οκτώβριο σημειώνει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, κινούμενος στις 86,5 (από 83,1) μονάδες, σε πολύ χαμηλότερη όμως επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (102,3 μον.), αλλά και από τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου, πριν δηλαδή την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Όπως αναφέρεται, σε όλους σχεδόν τους τομείς καταγράφεται σχετική βελτίωση προσδοκιών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες όπου σημειώνεται μικρή επιδείνωση, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται. «Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές κινούνται σε ένα μετεκλογικό περιβάλλον το οποίο προσδιορίζεται σε οικονομικό επίπεδο από το νέο πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους εταίρους. Με τις παραμέτρους του προγράμματος να αποσαφηνίζονται σταδιακά, και όσο η εφαρμογή του είναι σε εξέλιξη, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία προσαρμογής όλων στα νέα δεδομένα. Η παρουσία των κεφαλαιακών ελέγχων φαίνεται να έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή πρακτική των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ η ρευστότητα για την οποία είχαν προνοήσει όσοι προέβλεπαν τους ελέγχους κεφαλαίων, συγκρατεί προς το παρόν τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου φαίνεται ότι έχουν σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί, ωστόσο η πραγματική επίδρασή τους θα είναι καθοριστικός παράγοντας της τάσης στις προσδοκίες τους κατά τους προσεχείς μήνες».

Το οικονομικό κλίμα παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητο τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,5 (από 107,6) και τις 105,9 (από 105,6) μονάδες αντίστοιχα, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του δείκτη σε αυτά τα επίπεδα είναι αποτέλεσμα της θετικής μεταβολής των επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο (+2,3) και τις Κατασκευές (+2,5), τάσεις που αντισταθμίζονται από την εξασθένηση του κλίματος στις Υπηρεσίες (-0,5) και την καταναλωτική εμπιστοσύνη (-0,6). Στη Βιομηχανία, οι προσδοκίες δεν μεταβάλλονται (+0,3), ενώ σε επίπεδο χωρών, το κλίμα βελτιώνεται στην Γαλλία (+1,6) και την Ιταλία (+0,9) και επιδεινώνεται στην Ολλανδία (-2,4), την Ισπανία (-0,7) και την Γερμανία (-0,7). Στην ΕΕ, το οικονομικό κλίμα δεν μεταβάλλεται επίσης, με τις προσδοκίες στο Ην. Βασίλειο (-2,4) να εξασθενούν και στην Πολωνία να βελτιώνονται ελαφρά (+1). Σε επίπεδο τομέων, το κλίμα ακολουθεί την τάση της Ευρωζώνης στο Λιανικό εμπόριο και τις Κατασκευές, με τις προσδοκίες στη Βιομηχανία όμως να κινούνται οριακώς θετικά, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη να μην καταγράφονται μεταβολές.

Βιομηχανία: Μικρή αποκλιμάκωση απαισιοδοξίας

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ανακάμπτει τον Οκτώβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώνεται στις 81,2 (από 78,8) μονάδες, χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχης περσινής του επίδοσης (97,4 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνονται ήπια.

Κατασκευές: Ανάκαμψη προσδοκιών, εκπορευόμενη από τα Δημόσια Έργα

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές κερδίζει έδαφος και τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 65,2 (από 56,3) μονάδες, χαμηλότερα όμως σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (89,4 μον.). Η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται από τις λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, αφού σε ότι αφορά την απασχόληση του τομέα, η σχετική καλυτέρευση είναι οριακή. Σε κλαδικό επίπεδο, η ανάκαμψη του συνολικού δείκτη οφείλεται στο βελτιωμένο κλίμα στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων, αφού στα Ιδιωτικά Έργα η τρέχουσα τάση είναι πτωτική.

Λιανικό Εμπόριο: Βελτίωση προσδοκιών, με άμβλυνση των αρνητικών προβλέψεων

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο βελτιώνεται τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, κινούμενος στις 76,7 (από 69) μονάδες, χαμηλότερα όμως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του τιμή (93,9 μον.). Συνεχίζεται έτσι η διόρθωση από το έντονο πλήγμα που δέχθηκε ο τομέας μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων τον περασμένο Ιούλιο. Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται και αποκλιμάκωση στα αποθέματα.

Υπηρεσίες: Ελαφρά εξασθένηση επιχειρηματικών προσδοκιών, με επιδεινούμενες προβλέψεις για τη ζήτηση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες επιδεινώνεται ήπια τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στις 72 (από 75,4) μονάδες, σε χαμηλότερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (89,8 μον.). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βαίνουν δυσμενέστερες, εξέλιξη ανάλογη με εκείνη στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων.

Καταναλωτική Εμπιστοσύνη: Ήπια Καλυτέρευση

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στις -59,6 (από -64,2) μονάδες, που είναι και η λιγότερο δυσμενής επίδοση του τελευταίου τετραμήνου. Η διαφαινόμενη ομαλή πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την τρέχουσα, πρώτη αξιολόγηση του νέου Μνημονίου κάμπτει ελαφρώς την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, η απασχόληση φαίνεται ότι σε ορισμένο βαθμό άντεξε στις έντονες πιέσεις των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων καθ΄όλο το τρίτο τρίμηνο φέτος. Από την άλλη πλευρά, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα φαίνεται να έχουν προεξοφληθεί σε κάποιον βαθμό, ωστόσο η επίδρασή τους θα είναι καθοριστικός παράγοντας της τάσης στις προσδοκίες τους κατά τους προσεχείς μήνες. Σε επίπεδο χωρών, η Ελλάδα κατέχει σταθερά την πρωτιά σε όρους απαισιοδοξίας στην ΕΕ, με την Βουλγαρία να ακολουθεί δεύτερη, με σαφώς ηπιότερη ένταση (-28,7 από -30,6 μον.), ενώ έπονται η Ουγγαρία (-17,5 από -26,1 μον.), η Κροατία (-19,7 από -21,5 μον.) και η Πορτογαλία (-17,8 από -16,9 μον.). Η Κύπρος πλέον έχει ανακάμψει δυναμικά, με το σχετικό της δείκτη να κινείται εκ νέου θετικά και λίγο πιο χαμηλά του μέσου ευρωπαϊκού όρου (-9,3 από -13 μον.), εξέλιξη που αντανακλά την αποτελεσματική σταδιακή έξοδό της χώρας από την οικονομική της κρίση. Ο μέσος δείκτης σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινείται στις -5,7 (από -5,5) και -7,7 (από -7,1) μονάδες αντίστοιχα, με άνοδο σε 15 (από 11 τον Σεπτέμβριο και 3 τον Ιούλιο) ευρωπαϊκές χώρες. Θετικούς δείκτες παρουσιάζουν τον Σεπτέμβριο 7 χώρες: οι σκανδιναβικές (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), η Μάλτα, η Τσεχία, το Ην. Βασίλειο και η Ολλανδία.