ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/11/2015 02:36 EET | Updated 02/11/2015 06:03 EET

11 ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Eurokinissi

Λύσεις για να εκταμιευθεί η δόση των 2 δις ευρώ θα πρέπει να δοθούν αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να κλείσουν οι εκκρεμότητες και στις συναντήσεις με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, να επισφραγιστούν. Τα πάντα θα έχουν τελειώσει έως τις 15 Νοεμβρίου, εκτός από το ασφαλιστικό, λένε κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό

  • -Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο με τα δεύτερα προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αλλαγή στο σύστημα επιδότησης του λεγόμενου αγροτικού πετρελαίου.
  • -ΦΠΑ στην εκπαίδευση: περίπου 11 ισοδύναμα μέτρα θα συμφωνηθούν με τους εταίρους εντός της εβδομάδας. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ισοδυνάμων από μία δέσμη μέτρων. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν θα περιλαμβάνονται επιπλέον φόροι σε ποτά, τσιγάρα, μοσχαρίσιο κρέας, τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. Το κρίσιμο είναι να αποδεχθούν οι εταίροι ότι με τα μέτρα αυτά θα πιάσουμε τον στόχο των 400 εκατ. ευρώ.
  • -«Κόκκινα» δάνεια: η Αθήνα ζητά πολιτική λύση και θα το θέσει και στον Μοσκοβισί. Και γι’ αυτό θέλει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση άμεσα πριν την συνεδρίαση του Eurogroup τη μεθεπόμενη Δευτέρα.
  • -Τέλη κυκλοφορίας: οριστικοποιείται η απόφαση με αύξηση στα τέλη που αφορούν τα Ι.Χ. μεγαλύτερου κυβισμού και υψηλότερης αξίας. Στο σύστημα των τελών κυκλοφορίας θα ενταχθούν και όσοι σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο για τα αυτοκίνητα τους όπως οι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. και μηδενικών ρύπων. Μικρές μειώσεις αναμένονται στα ΙΧ χαμηλού και μεσαίου κυβισμού προ του 2010.

Όσον αφορά το προσφυγικό η ατζέντα του Αλ. Τσίπρα είναι γεμάτη. Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Λέσβο μαζί με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Προετοιμάζει συνάντηση με τους δημάρχους και τους μητροπολίτες πέντε νησιών του Αιγαίου (Λέσβος, Λέρος, Χίος, Κως, Σάμος) ενώ δεν αποκλείεται αύριο να υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα. Στην κυβέρνηση εξετάζουν θετικά το ενδεχόμενο να ανοίξει ο φράχτης στον Έβρο, αλλά αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ο πρωθυπουργός εξετάζει και το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Τουρκία.

Πιθανή νέα παράταση προθεσμίας για το ΦΠΑ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέμα ημερών είναι η απόφαση για τη νέα παράταση της προθεσμίας σχετικά με την υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε ΦΠΑ μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα. Επίσης, εντός της εβδομάδος το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να οριστικοποιήσει και το νέο καθεστώς επιδότησης για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Σε ότι αφορά στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να δοθεί νέα παράταση έως τις 16 Νοεμβρίου καθώς εκτιμάται ότι έως τότε, στο πλαίσιο και των προαπαιτούμενων μέτρων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί.

Για το νέο καθεστώς επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το σενάριο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για περιορισμό της ετήσιας δαπάνης στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι προβλέπει τη μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου για τον άγαμο από τα 30.000 ευρώ στα 15.000 ευρώ και στα 20.000 ευρώ για τον έγγαμο από τα 40.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά την αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να έχει ο δικαιούχος αναμένεται να περιορισθεί σε επίπεδα κάτω από τα 300.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στη ποσότητα των λίτρων ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη των δικαιούχων.

Sponsored Post