ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/11/2015 05:29 EET | Updated 02/11/2015 06:24 EET

Σκάφος με 200 πρόσφυγες κατέφθασε σε παραλία της Ρόδου

Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Σκάφος με 200 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε νωρίς το πρωί στην παραλία «Ζέφυρος» στην πόλη της Ρόδου, από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Στην περιοχή, έσπευσαν αμέσως λιμενικοί και αστυνομικοί καθώς και δεκάδες πολίτες του νησιού, οι οποίοι βοήθησαν στην αποβίβαση των προσφύγων, αρκετοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα.

Στους πρόσφυγες, προσφέρθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες και θα φιλοξενηθούν στον χώρο που έχει διαμορφωθεί κοντά στο λιμάνι από τον δήμο της Ρόδου.

Στο μεταξύ, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν παρά τους ισχυρούς ανέμους σε όλη τη βόρεια και ανατολική Λέσβο.

Ιδιαίτερα στην περιοχή, από τη Σκάλα της Συκαμνιάς και μέχρι την Εφταλού, τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex μαζί με εθελοντές από ξηράς και θαλάσσης, ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής με τα αλιευτικά τους σκάφη μαζί και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δρουν εκεί σώζουν συνεχώς ναυαγούς. Επίσης, ρυμουλκούν βάρκες που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους ή κινδυνεύουν να ανατραπούν.

Χθες Κυριακή, στο νησί μέσα σε θύελλες, με ανέμους που ξεπερνούσαν τοπικά τα οκτώ μποφόρ, έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν στο Κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, 2.530 άτομα.

Η κήρυξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στα πλοία της ακτοπλοΐας βρήκε το λιμάνι της Μυτιλήνης με 6.360 μετανάστες και πρόσφυγες που περιμένουν τη λήξη της απεργίας για να αναχωρήσουν για Πειραιά ή Καβάλα. Στην πλειονότητά τους, μένουν σε σκηνές στο λιμάνι κάτω από πολύ κακές συνθήκες και ιδιαίτερα λόγω του κρύου που επικρατεί τα βράδια, στον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ ή όσοι έχουν χρήματα σε επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή και μέχρι την ώρα κήρυξης της απεργίας των πλοίων από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τον Πειραιά ή την Καβάλα αναχώρησαν 5.331 μετανάστες και πρόσφυγες.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)