Τελεσίγραφο να κλείσει η λίστα με τα προαπαιτούμενα έως τη Δευτέρα έδωσε ο Μοσκοβισί

Τελεσίγραφο να κλείσει η λίστα με τα προαπαιτούμενα έως τη Δευτέρα έδωσε ο Μοσκοβισί
Eurokinissi

Τελεσίγραφο προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει όλα τα ανοιχτά προαπαιτούμενα έως τη συνεδρίαση του Eurogoup της Δευτέρας, έδωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι έως το Eurogroup της Δευτέρας θα πρέπει να έχει κλείσει η λίστα με τα προαπαιτούμενα ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης.

Χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με το οικονομικό Επιτελείο την Τρίτη το απόγευμα, τόνισε πως αν δεν επιλυθούν τις επόμενες ημέρες «η δουλειά μας δεν θα είναι εύκολη» την Δευτέρα.

Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι υπάρχουν 3-4 αγκάθια -με κορυφαία από αυτά να είναι οι πλειστηριασμοί για την α΄ κατοικία, τα κόκκινα δάνεια- για τα οποία θα πρέπει να βρεθεί λύση.

Παράλληλα ο Επίτροπος Μοσχοβισί, αφού επεσήμανε ότι «έρχεται σαν φίλος» παρουσίασε μαζί με τον κ. Τσακαλώτο, τον Οδικό Χάρτη της Αθήνας που έχει ως εξής: Πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για τους πιστωτές, μετά η πρώτη αξιολόγηση από τους Θεσμούς, που όπως όλα δείχνουν αυτή θα ξεκινήσει την επομένη του Eurogroup 10 Νοεμβρίου, και η συνέχεια θα δοθεί με τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Ειδικότερα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει βήμα- βήμα και όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους». Η λύση για το χρέος, κατά τον κ. Μοσκοβισί, «πρέπει να διέπεται από φιλοδοξία και πραγματισμό και να είναι πολιτικά αποδεικτή από τους εταίρους». Επίσης, είπε ότι θα υπάρξουν προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Όσον αφορά στο χρέος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι η συζήτηση θα αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα και ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να παρουσιάσει τις θέσεις της, καθώς ήδη εργάζεται μια ομάδα στο υπουργείο, η οποία θα ενημερώσει το ΚΥΣΟΙΠ. Ενώ, εάν υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, είπε, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για πολύ σημαντικά θέματα με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν βελτίωση της συνεργασίας ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός νέου success story για την Ελλάδα.

Αναφορικά με το θέμα της διευθέτησης του χρέους ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει το θέμα πριν τα Χριστούγεννα και ότι ήδη εργάζεται ομάδα στο Υπουργείο που θα ενημερώσει το ΚΥΣΟΙΠ.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος κατέστησε σαφές προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ότι «πρέπει να καταλάβουν και οι θεσμοί ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και υπάρχουν πράγματα που γίνονται σε ύφεση και πράγματα που δεν γίνονται». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος.

Ο κ. Μοσκοβισί, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δεν απάντησε εάν θα αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τόνισε απλά την ανάγκη για ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, βιώσιμες τράπεζες και προστασία των καταθέσεων.

Δημοφιλή