ΔΙΕΘΝΕΣ
04/11/2015 11:13 EET | Updated 04/11/2015 12:05 EET

Και οι ομοφυλόφιλοι θα μπορούν πλέον να γίνουν αιμοδότες στη Γαλλία

Male patient receiving a blood transfusion in hospital ward
wavebreakmedia via Getty Images
Male patient receiving a blood transfusion in hospital ward

Τέλος μπαίνει στον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία στην Γαλλία μετά από ανακοίνωση της Υπουργού Υγείας της χώρας

«Αυτό είναι το τέλος του ταμπού και της διάκρισης», δήλωσε η Marisol Touraine στη Le Monde. Οι ομοφυλόφιλοι θα μπορούν να είναι αιμοδότες από την άνοιξη του 2016.

Στην ίδια συνέντευξη η υπουργός ανέφερε ότι τα ότι τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν όσοι θέλουν να γίνουν αιμοδότες θα ρέπει να ξαναγραφτούν.

«Πρόκειται για ένα συμβολικό βήμα προς τα εμπρός, χαιρόμαστε που τα πράγματα αλλάζουν» ανέφερε στη HuffPost France ο Yohann Roszéwitch, πρόεδρος του Συλλόγου SOS Homophobie.

Η απόφαση αυτή ανατρέπει όσα συμβαίνουν μέχρι τώρα καθώς ο αποκλεισμός των ομοφυλοφίλων από την αιμοδοσία τέθηκε σε ισχύ το 1983, λίγο μετά την ανακάλυψη του ιού του AIDS.

Τον περασμένο Απρίλιο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε, με πολλές επιφυλάξεις, ότι η Γαλλία θα πρέπει να τροποποιήσει τους κανονισμούς της σχετικά με την αιμοδοσία και να βρει τρόπους για να μην αποκλείονται συστηματικά και δια βίου οι ομοφυλόφιλοι άνδρες.

Σύμφωνα με το elawyer.blogspot.gr η προσβλητική αυτή απαγόρευση ισχύει παγκοσμίως, με διάφορες παραλλαγές. Για παράδειγμα, στη Σουηδία και στην Σλοβακία, οι ομοφυλόφιλοι επιτρέπεται να δώσουν αίμα, εφόσον δηλώσουν ότι εντός του τελευταίου έτους δεν είχαν ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή.

*To κείμενο αυτό έχει δημοσιυθεί στην γαλλική έκδοση της Le HuffPost κι έχει αποδοθεί στα ελληνικά

Sponsored Post