Δύναμη ψυχής: Μαθητές με ειδικές ανάγκες έγιναν επιχειρηματίες

Δύναμη ψυχής: Μαθητές με ειδικές ανάγκες έγιναν επιχειρηματίες

Οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αγίου Δημητρίου έβαλαν πριν από περίπου ένα χρόνο έναν μεγάλο στόχο: Να γίνουν επιχειρηματίες. Και τον πέτυχαν. Ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους προσπάθεια, μέσω του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», και απέδειξαν ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας αυτή τη σπουδαία πρόκληση. Και να κερδίσουν χρήματα, γνώση, χαρά, θετική ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Η δυνατή ομάδα του μεγαλύτερου σχολείου ειδικής αγωγής της Αττικής θα συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) /Junior Achievement Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό να αναπτύξει περισσότερο την μαθητική επιχείρηση «Φρουτο…ΕΕΕΕΚπλήξεις».

Τα παιδιά δικαίωσαν την καθηγήτριά τους, την κ. Έφη Χρυσού, τη διεύθυνση του σχολείου και τον γενικό διευθυντή του ΣΕΝ/JA Greece, κ. Αργύρη Τζικόπουλο, που πίστεψαν ότι όχι μόνο θα τα καταφέρουν ως μικροί επιχειρηματίες, αλλά και θα διακριθούν. Τα προϊόντα της επιχείρησης της ομάδας του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου -μαρμελάδες, χυμοί, γλυκά του κουταλιού και λικέρ- άρεσαν πολύ. Η δουλειά των παιδιών επιβραβεύθηκε με έπαινο από το ΣΕΝ, στην Πανελλαδική Εμπορική Έκθεση των μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, το Φεβρουάριο του 2015.

«Τα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα βιωματικής και συνεργατικής μάθησης του ΣΕΝ/JA Greece προσφέρονται ανεξαιρέτως σε όλους τους μαθητές», εξηγεί ο κ. Τζικόπουλος. «Χαρήκαμε ιδιαίτερα που τα παιδιά είχαν τόσο καλή παρουσία. Απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια από όλους».

Στην Εμπορική Έκθεση στο The Mall Athens, το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου ήταν το μοναδικό σχολείο ειδικής αγωγής. «Νιώσαμε πάρα πολύ καλά εκείνη την ημέρα. Τα παιδιά συναναστράφηκαν με τους μαθητές των γενικών λυκείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και στάθηκαν επάξια δίπλα τους. Αυτός ήταν και ο στόχος, να νιώσουν τα παιδιά ότι είναι ίσα με τα άλλα, ότι είναι εκεί που τους αξίζει» τονίζει η κ. Χρυσού, που καθοδηγεί και υποστηρίζει τα παιδιά σε κάθε τους βήμα. «Συμμετείχαν πολλοί μαθητές στην ομάδα, ακόμα κι εκείνοι που έχουν μεγάλες δυσκολίες» προσθέτει η κ. Χρυσού. «Όλοι ανέλαβαν ένα ρόλο, έστω κάτι μικρό, κι αυτό έκανε πολύ καλό στην αυτοπεποίθησή τους».

Στην επιτυχία των παιδιών είχε μεγάλη συμβολή και η εθελόντρια του προγράμματος κ. Ελένη Σκόνδρα, στέλεχος τoυ Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ), που εξηγούσε πιο αναλυτικά στα παιδιά πως λειτουργεί μια επιχείρηση. «Η εμπειρία μου με το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου ήταν κάτι το καταπληκτικό», λέει η κ. Σκόνδρα. «Είδα τα παιδιά να μεταμορφώνονται. Ενώ στην αρχή είχαν δυσκολία να μιλήσουν, στην πορεία απέκτησαν άνεση να είναι μέσα σε κόσμο, να καταλαβαίνουν πως λειτουργεί μια επιχείρηση και να είναι υπερήφανοι για το ρόλο τους μέσα σ’ αυτήν».

Στο πλευρό των παιδιών όλη η τοπική κοινωνία

Επιπλέον τα παιδιά πέτυχαν κάτι μοναδικό. Να κινητοποιήσουν ολόκληρη την κοινωνία στην οποία βρίσκεται το σχολείο, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. Ο δήμος, οι κάτοικοι της γειτονιάς γύρω από το σχολείο, οι γονείς των παιδιών, συγγενείς και φίλοι, όλοι έγιναν μια γροθιά για να ενισχύσουν την προσπάθεια των παιδιών να φτιάξουν τις «Φρουτο…ΕΕΕΚπλήξεις» τους, δηλαδή προϊόντα από εσπεριδοειδή της γειτονικής περιοχής του σχολείου.

«Η αντιδήμαρχος Αγίου Δημητρίου, κ. Κατερίνα Ασημακοπούλου, πήρε εργάτες, πήγε στην περιοχή γέμισε τεράστια καφάσια γεμάτα νεράντζια και μας τα έφερε», λέει η κ. Χρυσού, έχοντας δίπλα της την πρόεδρο της εταιρείας, τη μαθήτρια Σωτηρία Βεληνιάτη και τη συμμαθήτριά της, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, Ελένη Αλμπέρτου. «Πολλοί γείτονες που έμαθαν ότι χρειαζόμαστε εσπεριδοειδή μάζεψαν από τις αυλές τους και μας έφεραν. Ο ταχυδρόμος της περιοχής προσφέρθηκε από μόνος του να ενημερώνει τα σπίτια. Φέτος σκεφτόμαστε να τυπώσουμε φυλλάδια και να τα δώσουμε στον ταχυδρόμο να τα μοιράζει». Τα παιδιά ένιωσαν μεγάλη ζεστασιά από την αγκαλιά της τοπικής κοινωνίας.

«Τώρα που μιλάμε γι’ αυτό και ξανακούω πόσο μας στήριξαν τόσοι άνθρωποι με κάνει να νιώθω μεγάλη συγκίνηση», λέει με έμφαση η Ελένη.

Μέσα στην επαγγελματική κουζίνα του σχολείου –που έχει κατασκευαστεί με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου- τα παιδιά έφτιαξαν τις υπέροχες μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ ακολουθώντας συνταγές του Ηλία Μαμαλάκη που βρήκαν στο διαδίκτυο. Στην πορεία, ο γνωστός σεφ έμαθε από τα παιδιά ότι υλοποίησαν τις συνταγές του και δέχθηκε με χαρά να υποστηρίξει την προσπάθειά τους.

«Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά στην κουζίνα. Αφιερώσαμε πολλά Σαββατοκύριακα, γιορτές, αργίες και εμείς αλλά και πολλοί από τους γονείς και φίλους μας. Ήταν εξαντλητικό, αλλά μας ευχαριστούσε τόσο πολύ, που δεν υπολογίζαμε την κούραση», τονίζει η Σωτηρία.

Η ομάδα συγκέντρωσε και χορηγίες από διάφορες εταιρίες που βοήθησαν οικονομικά και πρακτικά την προσπάθειά τους. Το μαθητικό Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Φρουτο….ΕΕΕΕΚπλήξεις» –που συνεδρίαζε κάθε Πέμπτη με επισημότητα στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου- αποφάσισε τα έσοδα της επιχείρησης να διατίθενται για την υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων παιδιών του σχολείου. Από τα κέρδη σιτίζονται καθημερινά 15 παιδιά, ενώ έχει αγοραστεί ακόμα και κρεβάτι για ένα παιδί που το είχε ανάγκη.

Το νέο όνειρο των μαθητών

Οι προσκλήσεις σε εκδηλώσεις και bazaar, άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ η ομάδα αύξησε τις πωλήσεις με ηλεκτρονικές παραγγελίες μέσω της ιστοσελίδας που δημιούργησε με την καθοριστική βοήθεια του λογοθεραπευτή του σχολείου κ. Βαγγέλη Βασιλείου. Τα παιδιά άρχισαν να ασχολούνται περισσότερο με την τεχνολογία, το διαδίκτυο και τα social media για να επικοινωνήσουν την προσπάθειά τους.

«Η «Εικονική Επιχείρηση» ήταν το ιδανικό «όχημα» για να καταλάβουν τα παιδιά τι είναι επιχειρηματικότητα και τι να περιμένουν αν τους δοθεί η ευκαιρία να εργαστούν σε μία επιχείρηση», τονίζει ο κ. Βασιλείου. «Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν εντυπωσιακή, η συνεργασία με το ΣΕΝ/JA Greece, άψογη. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί και φέτος».