ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/11/2015 07:18 EET | Updated 04/11/2015 07:43 EET

Τσίπρας: Απαράδεκτες οι πιέσεις για άρση προστασίας 1ης κατοικίας, δεν θα υποχωρήσουμε

Greek prime minister Alexis Tsipras (R) greets European Parliament President Martin Schulz prior to their talks in Athens on November 4, 2015. The first refugees were leaving Greece on November 4 under a relocation plan to ease pressure on countries bearing the brunt of Europe's migrant crisis, with 30 Syrians and Iraqis heading to start new lives in Luxembourg. AFP PHOTO/LOUISA GOULIAMAKI        (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Greek prime minister Alexis Tsipras (R) greets European Parliament President Martin Schulz prior to their talks in Athens on November 4, 2015. The first refugees were leaving Greece on November 4 under a relocation plan to ease pressure on countries bearing the brunt of Europe's migrant crisis, with 30 Syrians and Iraqis heading to start new lives in Luxembourg. AFP PHOTO/LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Ενώ οι Έλληνες νησιώτες «ανοίγουν την αγκαλιά τους» στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως, ενώ η Ελλάδα κάνει το καθήκον της για να δημιουργηθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για προσωρινή στέγαση, «δεχόμαστε πιέσεις για παράλογες απαιτήσεις, για την πιθανότητα να άρουμε την προστασία 1ης κατοικίας για τους Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι απαράδεκτες και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει. «Θα διεκδικήσουμε την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε στους πρόσφυγες, να δεχτούμε από τους Ευρωπαίους. Στην Ελλάδα δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης αυτές τις ημέρες» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι πρέπει να εξεταστούν τα ζητήματα που, πέραν μιας «οικονομικής βαρβαρότητας», εμπίπτουν σε σκέλος ηθικής.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο προσφυγικό, έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενη τραγωδία και κατάλογο πόνου που μεγαλώνει, καθιστώντας πιο επιτακτική την ανάγκη για συλλογική αφύπνιση και χάραξη κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας.

Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της, συνέχισε. «Είμαστε χώρα εμπροσθοφυλακής και χώρα που έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι οι λύσεις πρέπει να είναι κοινές και ευρωπαϊκές.

«Τους τελευταίους μήνες σηκώνουμε το βάρος , από την άλλη μεριά έχουμε την τιμή με τη στάση μας ως Έλληνες να συνεισφέρουμε και σε αυτό που ονομάζουμε διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί υπό τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ένωσης, τις αρχές αλληλεγγύης, συνεργασίας διαμερισμού ευθύνης.

Θέση της Ελλάδας, σημείωσε, είναι η οργάνωση συγκροτημένης διαδικασίας μετεγκατάστασης, να μην ενθαρρύνονται χερσαίες ή θαλάσσιες ανεξέλεγκτες ροές από Τουρκία προς Ευρώπη και να στηριχθεί ενεργά η συνεργασία της Ε.Ε. με τις τουρκικές αρχές για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών. Το ζήτημα, υπογράμμισε, θα συζητηθεί στην επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία, το 2ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. «Στηρίζουμε συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη και μετεγκατάστασης προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Αναφερόμενος στα hot spots, δήλωσε ότι ολοκληρώνονται τα κέντρα ταυτοποίησης σε Κω, Λέρο, Σάμο και Χίο, ενώ σύντομα θα εγκαινιαστεί πλήρως το πρώτο κέντρο ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη.

Επανερχόμενος στις συζητήσεις περί Grexit, είπε ότι «κάποιοι που το καλοκαίρι είχαν ετοιμάσει σχέδια για το λεγόμενο Grexit, σήμερα με αυτή την κρίση (σ.σ. την προσφυγική) που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη, αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν και αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν ήταν απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι».

Από πλευράς του, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι «οφείλουμε ως ευρωπαϊκά όργανα να σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο», με υποδομές, κονδύλια ή στελέχωση. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη βοήθεια στους μετανάστες και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα πλήττεται από την προσφυγική κρίση ενώ καλείται να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα. Όσον αφορά στα ζητήματα της 1ης κατοικίας και του ΦΠΑ στα νησιά, είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντάς τα δίκαια και δικαιολογημένα. Ανέφερε σχετικά ότι έχει μιλήσει και με τον Πιερ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».

Sponsored Post