ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/11/2015 07:46 EET | Updated 05/11/2015 13:49 EET

Υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων για πληρωμή με κάρτα για όλες τις νέες επιχειρήσεις από το 2016

Shutterstock / Pressmaster

Το προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης στη Βουλή. Από τις αρχές του 2016 επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με υποχρεωτική εφαρμογή των τερματικών συστημάτων αποδοχής καρτών (POS) για όλες τις επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη. Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης την προώθηση μέτρων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα εν λόγω συστήματα.

«Θέση μας είναι η πλήρης επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με τα όποια συμφέροντα γι’ αυτό» είπε ο κ. Αλεξιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μπουκώρου και ανακοίνωσε ότι από 1η Ιανουαρίου θα καθίσταται η υποχρεωτική η χρησιμοποίηση τερματικών αποδοχής καρτών.

Ο κ. Αλεξιάδης χαρακτήρισε, μάλιστα, επιτακτική ανάγκη την πλήρη καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη στα ταμεία μας ο ΦΠΑ που εισπράχτηκε τον Αύγουστο στη Μύκονο. Αν είχαμε σύστημα POS θα είχε έρθει την επόμενη μέρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύντομα, είπε, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει την προμήθεια τέτοιων συστημάτων ακόμη και από επιχειρήσεις που βρίσκονται στον Τειρεσία. Επίσης, με άλλη διάταξη θα καθίστανται ακατάσχετοι από το Δημόσιο και τις τράπεζες οι λογαριασμοί των εσόδων του συστήματος POS καθώς και των ηλεκτρονικών συναλλαγών των επιχειρήσεων. «Πρέπει να πάμε σε αυτές τις αλλαγές αν θέλουμε να πετύχει αυτό το σύστημα».

Με βάση την ηλικία η χρήση πλαστικού χρήματος αντί μετρητών

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τη μείωση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης. Ειδικότερα για τα φυσικά πρόσωπα ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα υπάρχει ηλικιακό όριο στην υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα κ.ά. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και από την πλευρά του Δημοσίου για την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, ώστε να μην γίνονται κατασχέσεις μισθών που βρίσκονται στην τράπεζα για χρέη προς το κράτος ή τις τράπεζες. Ανήγγειλε επίσης τη λειτουργία της «ψηφιακής εφορίας» από το 2016 με ελαχιστοποίηση της επαφής των φορολογουμένων με τις ΔΟΥ, ενώ σήμερα, όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμη διαδικασίες όπως η μεταβίβαση ακινήτων που γίνονται χειρόγραφα.