ΔΙΕΘΝΕΣ
07/11/2015 07:13 EET | Updated 07/11/2015 07:13 EET

Διεθνής Αμνηστία: Σε ταπεινωτικές εξετάσεις εγκυμοσύνης εξαναγκάζονται οι μαθήτριες στη Σιέρα Λεόνε

Frances M. Ginter via Getty Images
Two young girls pose for the camera along Fourah Bay Road in Freetown, Sierra Leone, March 1985 (Photo by Frances M. Ginter/Getty Images)

Οι μαθήτριες στην Σιέρα Λεόνε εξαναγκάζονται να υποστούν εξευτελιστικές και ταπεινωτικές εξετάσεις εγκυμοσύνης μπροστά στους συμμαθητές τους, από τότε που η κυβέρνηση απαγόρευσε στα κορίτσια που κυοφορούν να πηγαίνουν στα σχολεία και να παίρνουν μέρος στις εξετάσεις, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι δάσκαλοι και οι νοσοκόμες εξετάζουν το στήθος και την κοιλιά των κοριτσιών μπροστά στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριες τους, αναγκάζοντας τα σε ουρολογικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα πολλά κορίτσια να αποθαρρύνονται να πηγαίνουν στο σχολείο, ανεξάρτητα αν ήταν έγκυες ή όχι.

Η απαγόρευση για τα κορίτσια που κυοφορούν να πηγαίνουν σχολείο ισχύει ανεπίσημα για μια δεκαετία, αλλά τον Απρίλιο η κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα να επιβάλει την απαγόρευση, όταν τα σχολεία επαναλειτούργησαν έπειτα από το ξέσπασμα του ιού Έμπολα.

«Αυτή η εξευτελιστική και ταπεινωτική μεταχείριση οδήγησε τις μαθήτριες να διακινδυνεύουν την υγεία τους για να λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις, όπως να δένουν τις κοιλιές και τα στήθη τους», δήλωσε η Σαμπρίνα Μαχτάνι, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δυτική Αφρική στο Thomson Reuters Foundation.

«Τα κορίτσια που κυοφορούν κατηγορούνται και εξευτελίζονται. Καθώς η Σιέρα Λεόνε αφήνει πίσω της την καταστροφική κρίση του Έμπολα, είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα κορίτσια να μην παραγκωνίζονται», ανέφερε η Μαχτάνι.

Τα κρούσματα σεξουαλικής βίας και οι σχέσεις με περιστατικά κακοποίησης ήταν αρκετά διαδεδομένα κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος του ιού και πυροδότησαν μια μεγάλη άνοδο στις εγκυμοσύνες έφηβων κοριτσιών, υπογραμμίζεται στην έκθεση του οργανισμού.

Η επιδημία παρεμπόδισε την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες όπως την άμβλωση, την επείγουσα αντισύλληψη και την ψυχοθεραπεία σε θύματα βιασμών, ενώ με το κλείσιμο των σχολείων για περίπου ένα χρόνο, πολλά κορίτσια βρέθηκαν εκτεθειμένα σε βίαιη μεταχείριση, σύμφωνα με την οργάνωση.

«Δεν είναι δίκαιο. Κατά τη διάρκεια του Έμπολα, οι γονείς τους δεν είχαν λεφτά, οπότε πολλά κορίτσια αναγκάστηκαν να πάνε σε άνδρες», ανέφερε ένα κορίτσι στην οργάνωση.

Ακόμη και πριν το ξέσπασμα του ιού το Δεκέμβριο του 2013, η Σιέρα Λεόνε είχε παγκοσμίως έναν από τους υψηλότερους δείκτες εγκυμοσύνης σε εφηβική ηλικία. Ένα στα τέσσερα κορίτσια μεταξύ των ηλικιών των 15 ετών και των 19 ετών είχαν αποκτήσει παιδί ή κυοφορούσαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2013.

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), περισσότερα από 14.300 κορίτσια έμειναν έγκυες στην Σιέρα Λεόνε κατά την περίοδο του ξεσπάσματος του ιού Έμπολα.

Με την επιβολή της απαγόρευσης, το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως αν επέτρεπε στα κορίτσια που ήταν έγκυες να συμμετέχουν στα σχολικά μαθήματα, αυτό θα μείωνε την ικανότητα συγκέντρωσης και συμμετοχής τους στην τάξη, θα τους εξέθετε σε χλευασμό και θα ενθάρρυνε άλλες μαθήτριες να μείνουν έγκυες.

Τον Μάιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα εναλλακτικό εκπαιδευτικό σύστημα «γέφυρα», επιτρέποντας στα κορίτσια που κυοφορούν να πάνε σχολείο, σε διαφορετικές εγκαταστάσεις και ώρες από τους συμμαθητές τους, απόφαση που οδηγεί σε περαιτέρω στιγματισμό και περιθωριοποίηση τους, όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Μόλις έξι στα δέκα κορίτσια μεταξύ 15 ετών και 24 ετών στη Σιέρα Λεόνε είναι εγγράμματες, σε αντίθεση με τα 3/4 των αγοριών στις ίδιες ηλικίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2013.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post