ΔΙΕΘΝΕΣ
07/11/2015 07:51 EET | Updated 07/11/2015 07:51 EET

Κομάντο και ντετέκτιβ: Ο Χάρτζιτ Σατζάν, νέος υπουργός Άμυνας του Καναδά, είναι βετεράνος στρατιωτικός και αστυνομικός

US Embassy Canada/Flickr
Lt. Gov. Steven Point, fore, and Lt. Col. Harjit Sajjan (r.) share the stage with Consul General Phil Chicola during the ceremonial portion of the Independence Day event.

Τον γύρο του Ίντερνετ κάνουν φωτογραφίες και το βιογραφικό του νέου υπουργού Άμυνας του Καναδά, Χάρτζιτ Σατζάν: Πρόκειται για παρασημοφορημένο στρατιωτικό, με υπηρεσία στο Αφγανιστάν και στη Βοσνία, αλλά και για πρώην ντετέκτιβ της αστυνομίας του Βανκούβερ- και μάλιστα στην ειδική μονάδα αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος (συμμοριών).

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η επιλογή του προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό στα καναδικά και μη social media και ΜΜΕ, καθώς ο Σιχ υπουργός της κυβέρνησης του Τζάστιν Τρουντό συνδυάζει τη «χαμογελαστή» εικόνα του ευτυχισμένου οικογενειάρχη με το «badass» παρουσιαστικό και ιστορικό ενός σκληροτράχηλου μαχητή.

My kids are growing up so fast! Best wishes to all the parents & students for the upcoming school year.#backtoschool

Posted by Harjit Sajjan on Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ο νυν υπουργός Άμυνας της χώρας γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Ινδίας, από το οποίο μετανάστευσε με την οικογένειά του στον Καναδά σε ηλικία πέντε ετών. Ο Σατζάν ήταν ο πρώτος Σιχ που ανέλαβε τη διοίκηση συντάγματος του καναδικού στρατού (British Columbia Regiment- Duke of Connaught's Own), ενώ έχει παρασημοφορηθεί για τις υπηρεσίες του στη χώρα, λαμβάνοντας πλήθος διακρίσεων για τις θητείες του στη Βοσνία και στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, ο ο ταξίαρχος Ντέιβιντ Φρέιζερ, σε επιστολή του στην αστυνομία του Βανκούβερ, ανέφερε ότι ήταν ο κορυφαίος Καναδός αξιωματικός πληροφοριών στο θέατρο επιχειρήσεων, σώζοντας πολλές ζωές μέσω της σκληρής του δουλειάς, του προσωπικού του θάρρους και της αποφασιστικότητάς του. «Μέσω του θάρρους και της αφοσίωσής του, ο (τότε) ταγματάρχης Σατζάν άλλαξε μόνος του το πρόσωπο της συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών στο Αφγανιστάν».

Όσον αφορά στην υπηρεσία του στην αστυνομία, ήταν στην αστυνομία του Βανκούβερ για 11 χρόνια, έχοντας επιλεγεί ως ντετέκτιβ στη Gang Crime Unit. Αυτή τη στιγμή είναι ακόμα έφεδρος των καναδικών ενόπλων δυνάμεων, ωστόσο υπέβαλε πρόσφατα αίτηση αποστρατείας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

As an officer with the Vancouver Police Department, I helped keep the streets safe for families right here in South Vancouver. With your vote, I hope to continue serving this community as your MP in Ottawa.

Posted by Harjit Sajjan on Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Πολλοί στο Twitter σχολιάζουν το «μάχιμο» παρουσιαστικό του και το βιογραφικό του, συγκρίνοντάς τα μάλιστα με τους προκατόχους του.