Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Sooc

Την ενσωμάτωσή τους στα κύρια ταμεία ασφάλισης φαίνεται ότι θα αποφύγουν τα επικουρικά ταμεία, καθώς η οριστικοποίηση των μέτρων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση φαίνεται ότι έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής».

Όπως σημειώνεται, το «κούρεμα» των συντάξεων θεωρείται αναπόφευκτο, όπως και η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα. Η διατήρηση των επικουρικών συντάξεων φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, να υποχωρεί μπροστά στις πιέσεις.

Εάν δεν υιοθετηθεί η πρότασή του – που, όπως υπενθυμίζεται, περιλαμβάνει στην ουσία κατάργησή τους και ένταξη στην κύρια ασφάλιση- αναμένονται μειώσεις τους (τουλάχιστον 6%) σε συνδυασμό με αύξηση των εισφορών.

Οριστικοποίηση του σχεδίου αναμένεται εντός της εβδομάδας, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί σε εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ.

Μέτρα που συζητούνται είναι ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση τους νέους συντελεστές (μειώσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 30%), ενώ εξετάζεται και η εφαρμογή κλιμακωτού ποσοστού αναπλήρωσης κατά την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Αναλυτικότερα, στο υπουργείο Εργασίας φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεσοσταθμικών μειώσεων στις υψηλές επικουρικές συντάξεις έως 6%, αύξησης εισφορών κατά 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους και η άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών, με στόχο τη διατήρηση του ΕΤΕΑ ως αυτόνομου επικουρικού ταμείου, ενιαίου για όλους τους ασφαλισμένους.

Δημοφιλή